Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Július 01. 12:38, hétfő | Helyi
Forrás: infoCegléd

Mozi éjszakája a múzeumban

Mozi éjszakája a múzeumban

A ceglédi mozizás száz évét ünnepelte az idei Múzeumok Éjszakája

Régi mozijegyet utánzó belépő és sajtos perec fogadta a Cegléden hatodik alkalommal megrendezett Múzeumok Éjszakája látogatóit. Június 29-én, szombaton a százéves ceglédi mozit ünnepelte a Kossuth Múzeum kiállításokkal, szabadtéri koncerttel, vetítésekkel.


A Pest megyei településen az Uránia filmszínház volt az első állandó, "igazi" vetítőhely, amely ma is működik, és egyike a megye még létező alig pár mozijának – mondta megnyitóbeszédében Reznák Erzsébet, múzeumigazgató.

A rendezvény a hajdan a némafilmeknél megszokott zongorakíséretes ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, Tánczos Tibor közreműködésében.

A ceglédi Múzeumok Éjszakáját két kiállítás is kísérte. A Magyar filmművészek című fotókiállításon Markovics Ferenc, ceglédi származású fotóművész filmforgatásokon készített képeit láthatjuk, valamint a „Gyerünk a moziba be” című kiállítása a helyi Uránia mozi történetéről ad áttekintést többek között az intézmény gazdag plakátgyűjteményéből válogatva. A mozi plakátjai és a filmplakátok mellett bemutatnak olyan különleges diákat is, amelyekkel a helyi szolgáltatásokat és termékeket reklámozták a múlt század közepén.


A szervezők a fiatalabb korosztályra is gondoltak. Számukra kézműves foglalkozással és diafilmvetítéssel kedveskedtek.

Az est folyamán a múzeum előtt felállított színpadon filmslágerek csendülnek fel Bekker Betti előadásában. A szabadtéri vetítővászon pedig több érdekességet is tartogatott. „Ilyen még nem volt a Ceglédi Áruházban” címmel a Szabadság Filmszínház régi ceglédi reklámjaiból láthattunk összeállítást, majd az Európában egyedülálló Torinói Nemzeti Mozimúzeumot bemutató filmet láthatta a közönség. Az est lezárásaként pedig a Cegléden forgatott Fügefalevél című 1966-os magyar filmvígjátékkal nosztalgiázhattunk, mely a város régi utcaképei mellett visszaidézte az egykori kertmozik hangulatát.

A szombat éjszaka élményeinek emlékét az idén is frissen készült Múzeumi Hírmondó örökítette meg.

További képek a KÉPGALÉRIÁBAN!
fotó: Kisfaludi István

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció