Városlista
2023. június 8, csütörtök - Medárd

Hírek

2022. Április 27. 13:18, szerda | PR

Miért pont én?

Miért pont én?

Egy NAV ellenőrzés kezdetekor ugyanaz a kérdés fogalmazódik meg mindannyiunkban: miért pont én kerültem a NAV célkeresztjébe?

Ezzel kapcsolatosan nincs jó hírünk, mivel erre a kérdésre nincs biztos válasz. Azonban vannak olyan előjelek, amelyek alapján nagyobb valószínűséggel megbecsülhető, hogy a NAV előbb vagy utóbb ellenőrizni fogja a cégünket.

Az ellenőrzési terv

A NAV ellenőrzési terve minden évben megjelenik, mely tartalmazza, hogy az adott adóévben az adóhatóság kiket kíván górcső alá venni. A 2022-es ellenőrzési terv alapján ellenőrzésre számíthatnak többek között: a számítástechnikai termékek kereskedelmével foglalkozó, a futár tevékenységet folytató, az ingatlanközvetítői tevékenységet végző és a távol-keleti termékeket árusító vállalkozások.

A NAV kockázatelemzési és kiválasztási szoftvereit ezen terv mentén kalibrálják, így ha szerepelünk ezen a listán, akkor jó eséllyel számíthatunk arra, hogy az adóellenőrzés cégünket is érinteni fogja.

Adótraffipax

Az „adótraffipax” kódjelű jelentéseket is érdemes nyomon követni az adóhatóság honlapján. Ezekben a NAV előre közzéteszi, hogy a közeljövőben hol lehet helyszíni ellenőrzésekre számítani. Ezekből például láthatjuk, hogy a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2022. áprilisban, májusban és júniusban biztosan ellenőrizni fogja a vendéglátókat és a taxisokat. A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága pedig 2022 tavaszán a virágkereskedőket fogja ellenőrizni, mely akár online vásárlásokkal is elképzelhető.

Áfa-visszaigénylők

Örök igazság, hogy ha az ellenőrzést el akarjuk kerülni, az áfát sosem kérjük vissza az adóhatóságtól. Ha mégis így tennénk, akkor szinte biztos, hogy a NAV töviről-hegyire le fogja ellenőrzi cégünket. Ez egyre inkább jellemző akkor is, ha „csak” átvezetést kérünk, még csak nem is kiutalást.

A „gyanús” jelek

Végül az is ellenőrzést vonhat maga után, ha gyanúsnak ítélt személycsere történt a cégünkben (például egy kétes üzleti tranzakciót követően a magyar tulajdonos eladja a cégét egy nehezen fellelhető, harmadik országbeli állampolgárnak), ha a székhelyünket áthelyeztük, vagy ha a székhelyünk székhelyszolgáltatóhoz van bejelentve, illetve, ha újonnan alakult céggel azonnal többmilliós üzleti kapcsolatba kerültünk. Érdemes tehát az ilyen változásokat az adóellenőrzés kockázatának oldaláról is végiggondolni.

Cége ellen adóvizsgálat, vagy adóper folyik? Keresse tapasztalt adójogász kollégáinkat a következő elérhetőségeken:

Web: kopogtatanav.hu

Telefon: +36 1 889 2800
E-mail: info@kopogtatanav.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 25. 14:05, csütörtök | PR

Nyugdíjas házakban javítanak, karbantartanak

Meghívásos közbeszerzési pályázaton nyert ingatlanok javítását, karbantartását jelentő munkákat a Jánosik és Társai Kft.

2023. Május 25. 09:45, csütörtök | PR

K&H: a Furfangos forintok, az A-PRO-K, a Szerencsetallérok és a Pénzt vagy életet csapat nyerte a vetélkedőt

több mint 8700 diák vett rész a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn

2023. Május 17. 10:50, szerda | PR

Pokorny Lia, Geszti Péter és más sztárok erősítik a 10 millió Fa 1%-os kampányát

Idén lesz négyéves a még mindig kezdeti lendületével robogó 10 millió Fa közösség, amely mint alapítvány, más ilyen szervezetekhez hasonlóan végre maga is gyűjtheti az adók 1 %-át.

2023. Május 15. 16:14, hétfő | PR

Miben különbözik egymástól a hagyományos zongora és a digitális zongora?

A zongoráknál érzékenységben, hangzásban, árban és a funkciókat tekintve is számos különbséget találhatunk. Nézzük meg ezeket a különbségeket közelebbről.