Városlista
2023. december 6, szerda - Miklós

Hírek

2011. November 27. 07:16, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mi lesz az afganisztáni NATO-erőkkel?

Mi lesz az afganisztáni NATO-erőkkel?

Pakisztán úgy döntött, felülvizsgál az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött minden – diplomáciai, katonai, hírszerzési – megállapodást, miután NATO-helikopterek pakisztáni támadásában meghalt 28 pakisztáni katona.

A pakisztáni kormány vezető tisztségviselői, miniszterei és a hadsereg legfontosabb parancsnokai Juszuf Raza Gilani miniszterelnök vezetésével rendkívüli tanácskozást tartottak.

Ezt követően jelentette be a miniszterelnöki hivatal, hogy Iszlámábád teljesen felülvizsgál az Egyesült Államokkal, a NATO-val és a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erővel (ISAF) kötött minden programot, együttműködést és arra vonatkozó megállapodást. Ez vonatkozik minden diplomáciai, politikai, katonai és hírszerzési megállapodásra is.

A kabinet ezenkívül elrendelte, hogy az amerikai katonák 15 napon belül hagyják el a délnyugat-pakisztáni Samszi légi támaszpontját. A kabinet azonnali hatállyal lezárta az Afganisztánban állomásozó NATO-erők Pakisztánon át vezető minden szárazföldi utánpótlási útvonalát.

Előzőleg a NATO vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője, Carsten Jacobson Kabulban „nagyon valószínűnek” mondta, hogy valóban NATO-helikopterek okozták a pakisztáni katonák halálát. Jacobson elmondta, hogy a helikoptereket légi támogatásként kérték „egy változó harcászati helyzetben”, s „nagyon valószínű, hogy ez okozta a pakisztáni veszteségeket”.

A NATO helikopterei közép-európai idő szerint pénteken este támadták meg az északnyugat-pakisztáni, az afgán határtól 2,5 kilométerre lévő katonai állást, amelyen negyven pakisztáni katona tartózkodott. John Allen tábornok, az ISAF amerikai parancsnoka „mindenre kiterjedő vizsgálatot” rendelt el az „incidens” körülményeinek tisztázására.

Pakisztán válaszul szombat délelőtt már lezárta az afganisztáni NATO-erők legfontosabb, a Khyber-hágón át vezető szárazföldi utánpótlási vonalát. „Leállítottuk az utánpótlást és mintegy negyven tartálykocsit és teherautót fordítottunk vissza” – nyilatkozta egy magas rangú kormánytisztviselő a Reutersnek. Egy másik hivatalnok szerint az utánpótlást szállító járműveket biztonsági okokból fordították vissza. Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők utánpótlásának 49 százaléka az említett úton jut célba.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon