Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 02. 09:54, szerda | Belföld
Forrás: Tomanovics Katalin/fotó: mestersegekunnepe.hu

Mesterségek Ünnepe – öt nap hagyományőrzés a Budai Várban

Mesterségek Ünnepe – öt nap hagyományőrzés a Budai Várban

A Mesterségek Ünnepe idén 28. alkalommal zajlik le a Budai Várban, öt napon át augusztus 16 és 20 között. Közel 800 mesterember munkájába nyerünk betekintést, ezek közül idén a fémművesekre esik a legnagyobb figyelem.

A Mesterségek Ünnepének célja, hogy bemutassa a mai ember számára kevésbé ismert kézműves hagyományokat. Idén a fémművesség kap kiemelt figyelmet, nem véletlenül, hiszen az egyike a legősibb emberi mesterségeknek. Ennek kapcsán a mesterek bemutatják az ötvös, kovács, bádogos, harangöntő, tűzzománcos, rézműves, késes, fegyverkovács szakmákat.

A mesterségeket, mint minden évben, alkalmunk lesz kipróbálni közel 50 műhely támogatásával. Lesz vasnyújtás, éremütés, a borbélyműhelyben pedig borotvakészítő mesterek pengéivel is dolgozhatnak az érdeklődők.

A díszvendég idén Törökország lesz. Ellátogatnak hozzánk népművészei, akiktől betekintést nyerünk az ősi török technikákba, valamint különleges eljárásokat mutatnak be nekünk. A textíliáikkal, szőnyegeikkel és ékszereikkel egészen biztos elvarázsolják majd a magyar közönséget.

Mint minden évben, a rendezvényen idén is fontos szerepet kap a néptánc és a népzene. A fesztivál vendégei lesznek az ország különböző tájegységeiről érkező, legkiválóbb hagyományőrző együttesek. A fesztiválon a Vendégségben Budapesten- Külhoni magyar fiatalok találkozójának résztvevői is bemutatják műsorukat. Emellett ellátogatnak hozzánk a Summerfest Nemzetközi Fólklórfesztivál fellépői, valamint a Szolnoki Világzenei Fesztivál külföldi zenekara is.

Mesterségek Ünnepe – öt nap hagyományőrzés a Budai Várban

Természetesen a Mesterségek Ünnepén nem maradhatnak el a hagyományőrző gasztronómia finomságok sem, mint például a kürtöskalács, a dödölle és a töki pompos. A húsimádókat pedig ezúttal is várják az ínycsiklandó csülkök, a saslik, a kolbász, illetve a sok ízletes savanyúság. Emellett lehetőségünk lesz arra, hogy a vásárban gazdagon válogassunk az ínycsiklandó sajtok, mézek, lekvárok és egyéb nyalánkságok közül.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által megrendezett Mesterségek Ünnepe további meglepetéseket is tartogat az érdeklődők számára. A hagyományokhoz híven fotókiállítás, szakmai előadások és filmvetítések is színesítik majd a programot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során