Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2020. Szeptember 28. 10:46, hétfő | Helyi

Menyasszonyi koszorúk a galériában

Menyasszonyi koszorúk a galériában

Egy olyan régi mesterség követője mutatkozik be a Ceglédi Kamaragalériában, aki a választott mesterségét egyedüliként folytatja a Kárpát-medencében. Sápi Jánosné Zsóka harminc évvel ezelőtt kezdett hozzá a menyasszonyi koszorúk készítéséhez.

Hogy ennek a mesterségnek az elkötelezett követőjévé vált, abban nagy szerepe van szülőfalujának Cserépváraljának és térségének, melyek rendkívül gazdag és változatos emlékanyagot tudhatnak magukénak ebből a hagyományos viseleti darabból.

"Az én tanító mestereim a régi, megsárgult esküvői koszorúk. Ezekről a patinás darabokról, megfakult esküvői fotókról tanultam meg minden egyes praktikát. " - vallja a népi iparművész, akinek szeptember 25-én nyílt kiállítását az ország számos pontjáról érkezett kézműves mester is megtisztelte jelenlétével.

A tárlaton mintegy 27 db népi koszorút láthatnak az érdeklődők, emellett 4 db ceglédi, ceglédberceli míves darabot is a múlt század elejéről, Zakar József néprajzi magángyűjteményéből. Utóbbiak közül 2 fejviseletnek a rekonstrukcióját el is készítette Sápi Jánosné.

A kiállítás október 31-ig tekinthető meg.

Forrás: cegled.hu
Fotó: Kisfaludi István

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 05. 10:35, szerda | Helyi

Hangszerbemutató

2024. Június 04. 15:41, kedd | Helyi

akossági tájékoztató szúnyoggyérítésről

2024. Június 03. 13:07, hétfő | Helyi

A pedagógusokat köszöntötték

2024. Május 31. 14:21, péntek | Helyi

Karády est