Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. November 08. 10:55, vasárnap | PR

Mennyi az annyi? Segít kiszámolni a bruttó nettó bérkalkulátor!

Mennyi az annyi? Segít kiszámolni a bruttó nettó bérkalkulátor!

A munkakeresés egyik legkényesebb kérdése a bérigény megjelölése. Sokan csak saccolják, hogy mi kerül a bankszámlára hó elején a bruttó bér alapján, pedig a bruttó nettó béralkulátor pontosan megmutatja, mennyi az annyi.

Előfordulhat, hogy kellemetlen meglepetés ér az új munkahelyen, mikor megjön az első fizetésed, ha nem számolsz utána pontosan, hogy a szerződésben megjelölt bruttó bérből mennyi lesz a nettó kifizetésed. Hogy pontosan képben legyél már előre, használd a netes bruttó nettó bérkalkulátorokat! Íme három ok, amiért mindenképpen érdemes használni őket:

Okos súgó a béralkuhoz

Az álláskeresés igen nehéz része a béralku. Eleve nehéz megfelelően behatárolni, hogy mennyi fizetést várhatunk el reálisan egy adott munkakörben. Sokszor egy adott munkakörben a fizetés területi szórása is igen nagy lehet. Ezekre vonatkozó adatot csak informális csatornákból, vagy interneten található bériránytűből lehet találni.

Nem árt azonban azzal is pontosan tisztában lenni, hogy az adott bruttó bér az adók és járulékok levonása után mennyi nettó bért jelent a bankszámlánkon. Mivel a legtöbb munkavállalót inkább a nettó érdekli, a béralku során ebből indul ki, míg a munkáltató mindig a bruttó bérrel kalkulál, hiszen ő a költségeket figyeli. A két nézőpontot lehet egyszerűen közös nevezőre hozni a bruttó nettó bérkalkulátor használatával.

Nem kell HR szakembernek lenned

A bruttó bérből számtalan levonás történik, mielőtt a fizetés utalásra kerül. Ezt felkészült bérszámfejtők számára is komoly feladat kiszámolni. Nem egyszerűen személyi jövedelemadót kell levonni, hanem a további járulékokat és adókat is, amik a kedvezményekkel csökkentett adóalapból kerülnek levonásra. A változó jogszabályok miatt azonban gyakran változhat a levonások mértéke, ezért elég bonyolult feladat a nettó fizetés kiszámítása. Szerencsére a bruttó nettó bérkalkulátorok leveszik a vállunkról ezt a feladatot.

Ellenőrizheted a cégedet
A bruttó nettó kalkulátorok nem csak az álláskeresők számára jelentenek segítséget. Előfordulhat, hogy egy hanyagabb munkáltatónál nem kapsz meg minden olyan kedvezményt, amire egyébként jogosult lennél és súlyos ezrektől esel így el minden havi utalás során.

A netes bruttó nettó kalkulátoroknál be lehet állítani azokat a paramétereket is (például a friss házasoknak járó kedvezmény vagy a gyermekek száma), amik csökkentik az adóalapot, és ezzel együtt a levonásokat is. A kalkulátor használatával ellenőrizheted, hogy érvényesítenek-e a kifizetésnél minden olyan kedvezményt, amire jogosult vagy.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.