Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 22. 07:45, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Mégsem rákkeltőek a mobilok

Mégsem rákkeltőek a mobilok

A mobiltelefonok használatának kockázata mintegy húsz éve vitatott, de egy új dán kutatás, azt állítja, hogy a mobiltelefonálás nem növeli az agydaganatok kialakulásának kockázatát - írja az origo.

A legfrissebb kutatási eredményt a dániai Rák Epidemiológiai Intézet tette közzé. A vizsgálatba több mint 350 ezer embert vontak be, a résztvevők között akadtak olyanok is, akik már 18 éve használnak mobiltelefont.

A vizsgálat eredményei szerint a résztvevők agydaganat-kockázata nem volt nagyobb, mint a társadalom többi csoportjáé - írja az origo a BBC-re hivatkozva.

A mostani dán kutatásban egész pontosan 358 403 telefonhasználót vizsgáltak meg. Közülük 356-nak fejlődött ki gliómája (az agytumor egyik fajtája), és 846-nak lett a központi idegrendszert érintő daganata. Ez megfelel a mobiltelefont nem használók közötti gyakoriságnak. Még azok között sem volt magasabb a kockázat, akik a leghosszabb ideje (13 éve vagy annál hosszabb ideje) használtak mobilt.

A kutatók szerint a daganatok kialakulásának kockázatát érdemes lenne még ennél is hosszabb időtávon vizsgálni, valamint alaposabban tanulmányozni a gyerekekre gyakorolt hatást. A vizsgálatból kizárták a céges előfizetőket, azaz azokat, akik üzleti célra is használják telefonjaikat, pedig valószínűleg ők beszélnek a legtöbbet mobilon.

A vizsgálat eredményei összhangban vannak a korábbi kutatásokéval, bár léteznek olyan tanulmányok, amelyek megkérdőjelezik a mobiltelefonok veszélytelenségét. Ezek hatására az Egészségügyi Világszervezet a mobiltelefonokat ugyanabban a kategóriába sorolta be, mint a kávét: azaz az árunak se egészségügyi kockázata nem bizonyított, se veszélytelensége nem igazolt.

Ennek ellenére a BBC által megkérdezett szakértők hangsúlyozzák, hogy eddig ez a vizsgálat a legerősebb bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonok nem növelik az agy - és a központi idegrendszeri daganatok kockázatát.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.