Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Szeptember 26. 08:40, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdi az őszi ülésszakot a parlament

Megkezdi az őszi ülésszakot a parlament

Egynapos üléssel elkezdődik hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka; a képviselők három, az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges törvényjavaslat vitáját is lefolytatják.

A házelnök - a parlament honlapján olvasható - napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik. Megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről: Tarján Lászlónéról (FKGP, EKgP), Jüttner Csabáról (SZDSZ), Várhelyi Andrásról (FKGP, független), Zsupos Lajosról (MDF), Szalay Istvánról (MSZP), Wittner Máriáról (Fidesz), valamint Fuzik János volt szlovák nemzetiségi szószólóról.

Anapirend előtti felszólalások után képviselői esküt tehet Ander Balázs és Dudás Róbert. A két politikus, aki korábban is volt országgyűlési képviselő, a mandátumáról leköszönt Szabó Hajnalkát és Végh Noémit váltja a Jobbik padsoraiban.

Az Országgyűlés a tervek szerint megválasztja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hét tagját és három póttagját kilenc évre. Az NVB jelenlegi tagjainak mandátuma szeptember 30-án jár le.

A parlamentnek hét képviselő nyolc mentelmi ügyében is döntenie kell. A bíróság Hegedüs Andreának (DK), Orosz Annának (Momentum), Hajnal Miklósnak (Momentum), Tóth Endrének (Momentum), Pócs Jánosnak (Fidesz) és két ügyben Jakab Péternek (független) rágalmazás, Fekete-Győr Andrásnak (Momentum) pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt indítványozta a mentelmi joga felfüggesztését. A mentelmi bizottság Hegedüs Andrea és Fekete-Győr András esetében kéri ezt a Háztól a parlamenti honlapon elérhető indítványok alapján.

Döntés lesz Sebián-Petrovszki László (DK) tiszteletdíjának csökkentéséről is.

Ezt követően több mint három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el.

Együttes általános vitában tárgyalja a Ház az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a jogalkotásról szóló törvény és a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény, a büntetőeljárásról szóló törvény, valamint egyéb törvények módosítását. Az előterjesztések egyebek mellett lehetővé teszik az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását, valamint új eljárást vezetnek be a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén.

Fotó: MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére