Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 11. 16:46, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Megérkeztek a Parlamenthez az 'éhségmenetek'

Megérkeztek a Parlamenthez az 'éhségmenetek'

Megérkeztek a Parlamenthez a kormány foglalkoztatáspolitikája ellen tiltakozó "éhségmenetek"; az ország több megyéjéből egy hete útnak indult csoportok hétfőn délután a budapesti Astoriánál egyesültek, majd közösen vonultak az Országház elé; mintegy ezerötszázan voltak, amikor az Alkotmány utcában felállított pódiumhoz értek.

A demonstrálók érkezésüket az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első plenáris üléséhez igazították. A Közmunkás Szakszervezet, a Munkát Kenyeret! Egyesület és a Munkásképviselet Alapítvány szervezésében útnak indult csoportokhoz több szocialista és LMP-s politikus is csatlakozott. Ujhelyi Istvánt, az Országgyűlés szocialista alelnökét, Török Zsolt MSZP-s pártszóvivőt és az LMP-s Vágó Gábort az Alkotmány utcában is látták az MTI tudósítói.
A tömegben állók közül többen piros szakszervezeti, valamint és Munkát, kenyeret! feliratú zászlókkal és a megyék, települések nevét jelző táblákkal álltak és azt skandálták: "Munkát, kenyeret, tisztességes béreket!"
A demonstrálókat a Parlament előtt egy - villanyoszlopokra kifeszített - több négyzetméteres molinó fogadta azzal a felirattal: "Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!".
A Fidesz pártigazgatója korábban MSZP-s "hataloméhség-menetnek" nevezte a demonstrációkat. Kubatov Gábor szerint a szocialisták a kispénzű emberek háta mögé bújva kampányolnak, és akciójuk tipikus példa a hazugságra, az átverésre és a szemfényvesztésre.
A Jobbik szóvivője korábban azt mondta, a szocialisták luxusmeneté vált az éhségmenet. Mirkóczki Ádám ezzel arra utalt, hogy információik szerint az éhségmenet MSZP-s résztvevői az egyik este egy gyöngyösi strand szaunájában pihenték ki a menetelés fáradalmait.
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége az MTI-nek megküldött nyilatkozatban közölte: szolidaritás vállal a Budapestre érkező menetek tagjaival, és egyetért céljaikkal. A szakszervezeti szövetség szerint "a munkavállalókat sújtó kormányzati intézkedések hatására reményvesztetté váltak a nagycsaládosok, a munkanélküli, de dolgozni akaró emberek, a rokkant, de másokért még tenni akaró nyugdíjas ápolók, orvosok, bírók és tanárok." Az Autonómok a közmunkások bérének emelését, egyenlőséget, a munkanélküli ellátás folyósítási idejének meghosszabbítását és "valódi szocilpolitikát" követelnek - olvasható a nyilatkozatban.
Az elmúlt héten több "éhségmenet" is elindult Budapest felé egyebek között Békéscsabáról, Nyíregyházáról, a baranyai Sellyéről, Kaposvárról, Ózdról és a Hajdú-Bihar megyei Polgárról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során