Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 25. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Másfél évszázados csapadékrekord dőlt meg Moszkvában

Másfél évszázados csapadékrekord dőlt meg Moszkvában

Megdőlt kedden az 1855-ös csapadékrekord az orosz fővárosban, Szocsiban pedig már árvíz fenyeget.

Több mint másfél évszázada Moszkvában 171 milliméternyi eső esett szeptemberben. Ezt haladta meg három milliméterrel a helyi idő szerint kedden, kora délután mért csapadékmennyiséggel. A meteorológiai intézet jelentése szerint ráadásul az évi átlagnál már most 103 milliméterrel több csapadék esett az orosz fővárosban, holott még három hónap hátra van 2013-ból.
A szeptemberi moszkvai csapadékátlag 65 milliméter, ennek a 2,5 félszerese esett le eddig ebben a hónapban.
A szakemberek előrejelzése szerint továbbra is esős idő várható Moszkvában és a hőmérséklet egyre csökken. Az orosz fővárosban már megkezdték a fűtést és nem csak a közintézményekben, hanem a lakóépületekben is. Kedden plusz 8 fokot mutatott a hőmérő, szerdára 7 és a hét további napjaira mindössze plusz 6 fokot ígérnek.
Oroszország más területeiről is szokatlan időjárásról érkeztek jelentések. A Moszkvától keletre elhelyezkedő Tatárföldre a héten az Északi-sarkvidékről érkező ciklon havas esőt hozhat, és ott fagy közeli hőmérsékletet jósolnak.
Eközben a 2014-es téli olimpia színhelyén: Szocsiban és környékén a hatalmas záporok miatt a hatóságok rendkívüli helyzetet hirdettek, és arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a folyók kiléphetnek a medrükből.
Az orosz Távol-Keleten, az Amur folyó mentén viszont megkezdődött az apadás. Az augusztustól pusztító árvíz, amely hatalmas területeket öntött el a régióban, Habarovszknál évszázados rekordot döntött. A természeti katasztrófa után sártenger és szenny maradt, a szakemberek járványveszélytől tartanak.
A károk felmérése elkezdődött, a hatóságok eddig közel 2 ezer házat nyilvánítottak veszélyesnek. Az orosz kormány csak a mezőgazdasági károk enyhítésére 6 milliárd rubelt (körülbelül 40 milliárd forint) fordít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).