Városlista
2024. október 6, vasárnap - Renáta

Hírek

2011. November 15. 11:47, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Márton-napi felvonulás

Márton-napi felvonulás

Apró lámpások fénye világította be az éjszakát péntek este, amikor egy lovas vezette menet elevenítette fel Szent Márton emlékét.

Péntek este 3. alkalommal került megrendezésre a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola szervezésében a márton-napi lámpás felvonulás. Ez a kedves hagyomány Szent Márton emlékét hívatott őrizni és feleleveníteni, a lámpások pedig a jó cselekedetek fényét kívánják eljuttatni az emberekhez.

A kisiskolás diákok ez alkalomból gyűltek össze sötétedéskor az iskola udvarán, ahol meggyújtották a többségében saját kezűleg készített mécseseiket. Ezután a gyerekek tanáraik és szüleik kíséretében a fényes kis lámpásokkal átsétáltak a Szent Kereszt Plébániához.

A menetet az erre az időre lezárt útszakaszon egy lovas vezette, aki a hagyomány szerint Szent Mártont hivatott jelképezni, aki azon a bizonyos téli éjszakán megosztotta meleg köpenyét egy rászoruló koldussal.

A felvonulókat Rajta László, az iskola új igazgatója köszöntötte a templomban, majd – mivel a felvonulás hagyománya főleg a német nyelvi területeken elterjedt - a tagozatos osztály német nyelven adta elő Szent Márton történetét. Levente atya vidám, közvetlen hangulatú beszéddel köszöntötte a jelenlévőket, majd Valkó Endre köszönte meg az esemény megszervezését, melyet hagyományteremtő céllal kezdtek el megünnepelni három évvel ezelőtt.

Az est végén a gyerekek a templom kapujában egy frissen sült kis cipó elfogyasztásával zárták a márton-napi felvonulást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 03. 15:49, csütörtök | Helyi

Sváb vendégházat avattak Ceglédbercelen

Sváb vendégházat avattak Ceglédbercelen.

2024. Október 02. 14:51, szerda | Helyi

Ünnepi tanár-diák hangverseny

2024. Október 01. 14:37, kedd | Helyi

Szeptember végi... ”Találkozások”

2024. Szeptember 28. 22:37, szombat | Helyi

Nyomdák és újságírás története Cegléden