Városlista
2023. december 7, csütörtök - Ambrus

Hírek

2012. Január 04. 08:23, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Már úton vannak az amerikai anyahajók

Már úton vannak az amerikai anyahajók

Az Egyesült Államok az iráni fenyegetőzés ellenére is küld majd repülőgép-hordozókat a Perzsa-öbölbe – közölte kedden a Pentagon.

„Az amerikai haderő egységeinek a Perzsa-öbölben való felvonultatása ugyanúgy folytatódni fog, mint ahogy az elmúlt évtizedekben” – hangzott a George Little amerikai védelmi minisztériumi szóvivő által kiadott nyilatkozat.

„A repülőgép-hordozó csapásmérő csoportok felvonultatására a folyamatban lévő missziók folytatása és operatív támogatása érdekében van szükség” – indokolta a flottajelenlét fenntartását a Pentagon szóvivője. Little szerint az amerikai haditengerészeti jelenlét összhangban áll a nemzetközi joggal és célja a fokozott készültség fenntartása a tengeri kereskedelem biztosítása érdekében.

A szóvivő ugyanakkor leszögezte, hogy Washington nem kíván konfrontálódni Teheránnal. „Kormányunkban senki sem szeretne konfrontálódni a Hormuzi-szoros ügyében. Fontos, hogy mérsékeljük a hevületet” – szögezte le közleményében a szóvivő.

A nap folyamán korábban az iráni hadsereg vezérkari főnöke figyelmeztette az Egyesült Államokat: tartózkodjon attól, hogy ismét repülőgép-hordozót vezényeljen az öböl vizeire. Az utolsó ilyen osztályú amerikai hadihajó, a John C. Stennis a múlt héten távozott a Perzsa-öbölből a Hormuzi-szoroson keresztül.

Irán hétfőn fejezett be egy tíznapos haditengerészeti gyakorlatot a Perzsa-öbölben, s a manőverek idején azzal fenyegette meg a nagyhatalmakat, hogy ha nyersolajexportját szankciókkal sújtják, lezárja a Hormuzi-szorost (az öböl bejáratát), amelyen keresztül az kőolaj világkereskedelmének 40 százaléka bonyolódik. Az Egyesült Államok bahreini bázissal tevékenykedő 5. flottája válaszul leszögezte: nem fogja megengedni, hogy megzavarják a szoros hajóforgalmát

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon