Városlista
2022. január 20, csütörtök - Sebestyén

Hírek

2011. Július 28. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Már majdnem 4 millió éve járunk felegyenesedve

Már majdnem 4 millió éve járunk felegyenesedve

Tanzániában bukkantak a kutatók azokra az ősi lábnyomokra, amelyek tanúsága szerint a mai ember ősei már 3,7 millió évvel ezelőtt is teljesen felegyenesedve jártak.

Ez pedig azt jelenti, hogy az ember 2 millió évvel korábban állt két lábra, mint azt a tudósok eddig hitték.

A szakemberek elmondták: az emberi láb formája adja talán az egyik legnyilvánvalóbb különbséget köztünk és az emberszabású majmok között. Arról azonban eddig csak homályos elképzelései voltak a tudósoknak, hogy az ember pontosan mikor költözött a fákról a földre - írja az Interface.

A kutatók azonban nemrégiben Tanzániában 11 olyan lábnyomra bukkantak, amelyek megközelítőleg 3,7 millió évesek, és amelyek arról tanúskodnak, hogy az ember egyik őse már ekkor teljesen felegyenesedve járt. Az adatok azonban arra is utalnak, hogy ez a képesség egy olyan fajnál alakult ki, amely még részben a fákon élt.

Az azonban egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy az ember ősei már úgy vándoroltak ki Afrikából, hogy hosszú távokat voltak képesek két lábon megtenni. A kutatások minden esetre arra utalnak, hogy az ember egyik első ismert ősétől, az Australopithecus afarensistől származnak a nyomok, amelyről eddig azt gondolták, hogy csupán a majmokhoz hasonló görnyedt testtartásban volt képes két lábon járni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 09:55, csütörtök | Belföld

Meghalt egy ember szén-monoxid-mérgezésben Pécsen

Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy ember egy pécsi családi házban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese csütörtökön az MTI-t.

2022. Január 20. 09:34, csütörtök | Belföld

6,325 millió a beoltottak, 15 526 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 71 beteg

Magyarországon a beoltottak száma 6 325 143, közülük 6 069 677-en a második, 3 437 335-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták.

2022. Január 20. 09:07, csütörtök | Belföld

A megbetegedések 87 százalékát az omikron okozza Magyarországon

A koronavírus-megbetegedések 87 százalékát az omikron variáns okozza, ennek a mutációnak a fertőzőképessége rendkívüli, azonban a védőoltás jelentősen enyhítheti a betegség lefolyását

2022. Január 20. 08:47, csütörtök | Belföld

Elrabolta, majd megerőszakolta terhes, volt barátnőjét

A 23 éves férfi közel két héten át tartotta fogva volt barátnőjét, akivel többször erőszakosan viselkedett.