Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 28. 15:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Magyarországon is azonosították az indiai mutánst

Magyarországon is azonosították az indiai mutánst

Magyarországon is azonosították a koronavírus indiai mutációját - jelentette be az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, a két beteg közül az egyik már felgyógyult a fertőzésből, nála könnyen lezajlott a megbetegedés, míg a másik beteg kórházban van, de nem szorul lélegeztetésre. Hozzátette: egyikük sem járt külföldön, a járványügyi vizsgálat nem derítette fel a fertőzés forrását.

Jelezte, egyre több szakmai közlemény, publikáció jelenik meg arról, hogy a vírus indiai mutációja ellen a jelenleg használt oltóanyagok hatásosak. Az indiai mutáns előbb-utóbb egyre több országban megjelenik - mondta, hozzátéve, ezért fontos, hogy mindenki védetté tegye magát a fertőzéssel szemben.

A szakember kitért arra: az oltásoknak és a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően továbbra is alacsony szinten van a járvány, a múlt héten 39 százalékkal kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, mint az azt megelőzőn.

A 20. hét adatait ismertetve Müller Cecília elmondta, a regisztrált új fertőzöttek 21 százaléka a 40-49 éves korosztályból, 19 százaléka a 30-39 éves, 15 százaléka a 50-59 éves, 13 százaléka a 20-29 éves korosztályból került ki. A fertőzöttek átlagéletkora 42 év.

Megjegyezte, a fertőzöttek jelentős hányada az aktív munkaképes korúak közül kerül ki, ezért arra kérte az e korosztályhoz tartozókat, hogy a maguk és a családjuk védelme érdekében oltassák be magukat.



A területi eloszlást nézve a 20. héten a regisztrált esetek 14 százaléka fővárosi, 13 százaléka Pest megyei volt, 9 százaléka pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyei. A legkevesebb fertőzöttet Nógrád, Somogy és Tolna megyében regisztrálták (2-2-2 százalék).

A 39 százalékos, országos átlagban mért esetszámcsökkenésen belül a legnagyobb arányú Somogy és Csongrád-Csanád megyében volt a visszaesés (57, illetve 53 százalék), míg Vas megyében 9 százalékkal nőtt az új esetek száma a 20. héten.

Müller Cecília megemlítette: változatlanul igaz, hogy az új fertőzöttek jelentős többségénél valamilyen egyéb krónikus betegség is társult a fertőzés mellé, és csupán öt százalékuknál nem találtak semmilyen egyéb egészségi problémát.

Hozzátette: a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyagának koncentrációja is jelentősen csökken.

A tisztifőorvos ismertette, hogy péntekre 448 új fertőzöttet regisztráltak, 28-an meghaltak, míg kórházban lélegeztetés nélkül 999 beteget ápolnak és 121-en vannak még lélegeztetőgépen.

Müller Cecília kitért arra is, hogy egy amerikai tudományos lapban megjelent a Sinopharm-vakcina vizsgálati eredménye, amely szerint a kínai oltóanyag hatásossága 73-78 százalékos.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese bejelentette, hogy legközelebb jövő kedden tart sajtótájékoztatót az operatív törzs.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.