Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Augusztus 22. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Magyarország fizet elsőként

Magyarország fizet elsőként

Eljött a visszafizetés ideje. A portfolio.hu az UniCredit Bank elemzését idézi, mely szerint Magyarország kezdi meg elsőként a Nemzetközi Valutalap és az Európai Unió által, még 2008-ban utalt óriáshitel törlesztését.

A Világbank hitelpénzét nem hívtuk le, így legalább ez nem terheli az államkasszát.

Az idei utolsó negyedév magyar állami számláit fogja először terhelni az óriáshitel, jövőre azonban már nemcsak Magyarország, hanem Lettország, Románia, Szerbia és Ukrajna számára is esedékes a hiteltörlesztés. A 2008-ban kitört pénzügyi válságban az öt ország összesen 46,9 milliárd euró összegnek megfelelő hitelrészt hívott le a megállapodott keretekből.

Számunkra már idén egy 2 milliárd eurónak megfelelő törlesztés válik esedékessé az Európai Unió felé, az IMF-nek való törlesztéssel együtt jövőre pedig 3,6 milliárd eurót kell visszafizetni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a korábban nemzetközi pénzügyi lélegeztetőre szorult kelet-közép-európai országok képesek fizetni a felmerülő terheiket. A probléma most éppen a dél-európai országokkal van.

OrientPress Hírügynökség, portfolio.hu

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.