Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Február 05. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyar El Camino: feltöltődés testben és lélekben

Magyar El Camino: feltöltődés testben és lélekben

A legfontosabb hazai szakrális helyszíneken halad végig a több mint 400 kilométeres magyar zarándokút. A Rádió Orient műsorában Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke mutatta be a fizikai, szellemi és lelki kikapcsolódást és feltöltődést adó hazai zarándokutat. A magyar El Caminón, a többi zarándokúthoz hasonlóan, a résztvevők a vallási élmény mellett, személyes problémáikra és önismereti kérdéseikre keresnek válasz.

A Magyar Zarándokút Egyesület alakulásának célja az El Camino magyar megfelelőjének létrehozása volt. Rumi Imre 2008-ban járta be először a spanyol zarándokutat. Az út közben fogalmazódott meg benne a magyar El Camino létrehozásának ötlete. „Egy évvel később a korábbi magyar zarándoktársakkal visszautaztunk Spanyolországba, hogy tanulmányozzuk az El Camino működési rendszerét. Az út 3 pillérét a társadalmi és hivatali oldalt adó tartományok, a spanyol katolikus egyház és a fenntartást segítő helyi civil szervezetek adják. Ezt a bázist kellett Magyarországon megteremteni” – beszélt a kezdetekről az egyesület elnöke. A közigazgatási rádiónak vendége elmondta, a tartományok szervezett rendszerét itthon nem lehetett kialakítani. Az állami szervezet helyét a 2010-ben alakult önkormányzati társulás váltotta ki. Az alapítók emellett a Magyar Katolikus Egyházzal és a helyiekkel is felvették a kapcsolatot. „Az önkormányzati társulás az önként vállalt feladat végrehajtása során önkormányzati jogokkal bír, így ez a forma hivatalosabb, mint az eredetileg tervezett önkormányzati szövetség. A megállapodást 24 település írta alá, ám később továbbiak is csatlakoztak” – beszélt a formális lépésekről az elnök. Hozzátette, az indulás másik feladata az induló- és a végállomás kiválasztása, valamint az infrastruktúra biztosítása volt.

Az útvonal a legfontosabb magyar katolikus helyszínről, Esztergomról indul. A kiinduló állomás az esztergomi Katolikus Oktatási Központ vezetőinek javaslatára a Szent Adalbert Központ. A végállomás szintén fontos kegyhely, Máriagyűd lett. A két pontot összekötő útvonal kijelölésekor a fontosabb szakrális helyek érintése volt a fő szempont. A körülbelül 70 kegyhely között található többek között a pilisszentléleki Pálos kolostor, a máriaremetei templom, a pilisszántói sziklakápolna, a ráckevei Nagyboldogasszony templom és a szekszárdi remetekápolna. „Rendkívül sok izgalmas szakrális hely található az útvonalon” – hangsúlyozta Rumi Imre.

Az előkészítést követően az út 2011 tavaszán nyílt meg. A 2011-es évben 340, míg 2012-ben 460 útlevelet adtak ki. Rumi Imre kiemelte, ezek a számok nem takarják a zarándokok pontos számát, ugyanis sokan útlevél nélkül, vagy az előző évi irattal indultak útnak. „Addig érvényes az útlevél, amíg lehet bele pecsételni. A zarándokokat nem kell nyomon követni, mindenki úgy megy az út mentén, ahogy szeretne. A spanyolhoz hasonló szabad rendszert akartunk” – foglalta össze az elnök.

A 426 kilométeres táv teljesítését útikalauz segíti. A tájékoztató átlagosan 25-30 kilométeres etapra bontja az utat. Ezt 17-18 nap alatt lehet teljesíteni – emelte ki a vendég, majd hozzátette, 2013-tól már mindenki egyéni ütemtervet készíthet, ugyanis a zarándokszállások besűrűsödtek. Az útikalauz térképei mellett felfestett útvonal segíti a zarándokokat. Az El Caminonál ismert sárga nyíl a magyar útvonalon is megtalálható. Emellett a nyomvonal hamarosan letölthető és GPS-re másolható lesz.

Az infrastruktúra fejlesztésére az egyesület pályázatokon segíti az önkormányzatokat. Rumi Imre elmondta, a dél-alföldi szakasz fejlesztésére 751 millió forintot nyertek. Az összegből 2013-14 között új arculati elemek, útjelzők, zarándokkapuk, tornyok és kápolnák épülnek, valamint az önkormányzatok javaslatára további szállások és tematikus parkok létesülnek. Ezzel a fejlesztéssel párhuzamosan a Bács-Kiskun megyén kívüli szakaszok a társulás költségvetéséből fejlődnek.

A gyakorlati tájékoztatás mellett Rumi Imre a zarándoklat lelki okaira is kitért. Isten közeli élmény átélése mellett sokan személyes problémáikra, önismereti kérdéseikre keresnek választ a zarándoklat során. Sok ember nemcsak egy ok miatt indul útnak: a vallás, a személyes kérdések, a kíváncsiság és a sportolási kedv is hajtóerő lehet. „Minden zarándokot ugyanolyan szeretettel fogadnak az útvonal mentén. A keresztényi szeretetet akarjuk éreztetni. Ez óriási segítség a zarándoknak, segít abban, hogy megtalálja, amit az úton keres” – emelte ki a vendég. Hozzátette, a zarándokút végigjárása nemcsak fizikai, hanem szellemi és lelki kikapcsolódás és feltöltődés.

A 2011-ben nyitott útvonal népszerűsítésébe minden évben közéleti személyiségeket vonnak be. A 2011. évi megnyitó zarándoklaton Dr. Papp Lajos professzor úr, 2012-ben Schmittné Makray Katalin asszony járta végig a Magyar Zarándokutat. A 2013-as évben Eperjes Károly színművész jön végig a márciusi nyitó zarándoklaton. Rumi elmondta, a jövőben további neves embereket kívánnak megnyerni. A jövő terveivel kapcsolatban hozzátette, a zarándokhelyek felszereltségének javítása mellett további települések bevonása a cél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket