Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Június 09. 16:32, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoCegléd

Mágneses vihar

Mágneses vihar

Ma délben elérte a Földet a keddi napkitöréskor keletkezett gázfelhő, ami elképesztően gyors, 100 000 km/h sebességgel közeledett bolygónk felé.

A kitörés nem ért minket váratlanul, az ELTE csillagászati tanszékén is észlelték a robbanást, előrejelzéseik alapján számítottak rá. A napkitöréskor keletkezett gázfelhő mágneses vihart okoz a légkörben. Moszkvai kutatók szerint az új esztendő eddigi legerősebb mágneses vihara alakulhat ki, ami akár egy egész napig is eltarthat. A bonyolult geomágneses helyzet fokozott elővigyázatosságra int. Egy korábbi napkitörés miatt az egyik amerikai atomerőmű is leállt, ezért a vihar idejére óvatosságból leállítják a komolyabb berendezéseket. A mágneses viharok gyakran a Földön mérhető mágneses térerősség gyors megnövekedésével kezdődnek.

A mágneses vihar nyomán fellépő hirtelen feszültségnövekedés megzavarhatja a kommunikációs eszközöket, áramingadozást is előidézhet. A mágneses viharok erősen befolyásolhatják a rádióforgalmazást is. Az időjárásra érzékeny, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő embereknél kisebb rosszullétek fordulhatnak elő.

Előrejelzések szerint 2013-ban egy igen erős kitörés várható, és az azután következő mágneses vihar sokkal nagyobb károkat tehet majd a kommunikációs rendszerekben, mint a mostani.

Címkék: FirKata, időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció