Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 11. 14:03, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség Kép: MTI

Magasan nyert a kormánypárt Romániában

Magasan nyert a kormánypárt Romániában

Fölényes győzelmet aratott a kormányzó szociálliberális szövetség (USL) romániai egyfordulós önkormányzati választásokon.

A részeredmények szerint a szavazatok 50 százakélkát szerezte meg az USL.

A bukaresti központi választási iroda helyi idő szerint 10 órakor tette közzé az első részeredményeket a vasárnapi szavazásról. Ezek a választókörzetek 11,8 százalékának az adatait tükrözik.

A megyei pártlistáknál a kormányzó USL a voksok 52 százalékát, a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) 13,3 százalékát, a populista Dan Diaconescu Néppártja (PPDD) 8 százalékát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 7,2 százalékát kapta meg.

A Magyar Polgári Párt (MPP) az első országos összesítésben 0,75 százalékon, az Erdélyi Magyar Néppárt pedig 0,55 százalékon áll.

A Klubrádiónak nyilatkozva Markó Béla elmondta: a választás a RMDSZ erősödését és az ellene fellépő két jobboldali magyar erő kudarcát hoza. A korábbi elnök, szenátor szerint a Budapestről érkezett politikai támogatás ellentétes hatással járt, mivel a nemrég alakult Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt együtt sem szerzett annyi támogatást, mint korábban csak az egyik erő.

***

A legsúlyosabb választási incidenst a Hunyad megyei Petrilláról jelentették. Itt benzinnel locsolta le ruháit és a szavazóközpont előtt felgyújtotta magát egy férfi, miután leadta a szavazatát. Előre bejelentett tettével a polgármester vélt visszaélései ellen akart tiltakozni, ám a hatóságok azonnal eloltották a lángokat, így a tiltakozó nem szerzett súlyos sérüléseket.

A voksoláson három magyar párt - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt - mintegy 15 ezer jelöltet indított.

Leadták voksukat vasárnap a magyar pártok elnökei a romániai önkormányzati választásokon. A voksoláson három magyar párt - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) - mintegy 15 ezer jelöltet indított.

A magyar pártelnökök már a nap első felében leadták voksukat, és polgártársaikat is arra bátorították, járuljanak az urnák elé, mert most van alkalmuk beleszólni a közösség sorsának alakulásába.
Toró T. Tibor, az EMNP elnöke Temesváron adta le voksát délelőtt tíz órakor. 'Az új egységre szavaztam. Minden magyar párt jelöltjére adott szavazat a magyarságot erősíti, a magyarság új egységét erősíti' - mondta az EMNP elnöke az MTI-nek, a szavazóhelyiségből való távozásakor.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Hargita megyei Csíkkarcfalván szavazott 12 órakor. 'Arra számítunk, hogy június 10-én este urnazárás után elmondhatjuk azt, hogy a RMDSZ-nek egy erős önkormányzati csapata lesz, a 2008-as eredményekhez hasonlóan azt gondolom, hogy lesz közel 200 polgármesterünk, lesz néhány ezer - több mint kétezer - önkormányzati tanácsosunk, és elkezdhetjük azt az újabb mandátumot, amely az építkezés folytatását, az új terveknek a megvalósítását jelenti' - mondta a voksolást követően újságíróknak nyilatkozva az RMDSZ elnöke.

Szász Jenő, az MPP elnöke kora délután, Székelyudvarhelyen adta le szavazatát. 'Arra számítok, hogy a székely főváros győzedelmeskedik, hogy holnaptól fővárost építhetünk, amire valamennyi székelyudvarhelyi büszke lehet, és valamennyi székelyföldi ember föl tud rá nézni' - mondta az MTI-nek az MPP elnöke, aki városa polgármesteri tisztségére pályázik.

Délelőtt tíz óráig a választási névjegyzékben szereplő 18 millió 300 ezer választópolgár 9 százaléka adta le voksát, az erdélyi megyékben - köztük a jelentős magyar lakossággal rendelkező Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár, Bihar, Szilágy és Kolozs megyében is - a részvétel elmaradt az országos átlagtól.

Romániában egyfordulós voksoláson választják meg vasárnap az ország csaknem 3200 településének polgármesterét és önkormányzati testületének tagjait. A helyi idő szerint 21 óráig tartó voksoláson döntenek a polgárok a megyei közgyűlés összetételéről, illetve elnökének személyéről is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése