Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 19. 11:52, péntek | Belföld
Forrás: MTI

LMP: kerítsék elő a Gripen-dokumentumokat!

LMP: kerítsék elő a Gripen-dokumentumokat!

A Lehet Más a Politika szerint lehetetlen, hogy két különböző kormány sem találja a Gripen vadászgépek beszerzését vizsgáló bizottság jelentését, és sem az akkori sem a jelenlegi illetékesek nem tudják, hogy hol vannak a hivatalos dokumentumok.

Az ellenzéki párt az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében arra szólította fel Vadai Ágnes volt szocialista honvédelmi államtitkárt, aki az úgynevezett Gripen-bizottságot vezette, hogy ha van egy munkapéldánya a 2007-es jelentésből, akkor hozza nyilvánosságra. Az LMP egyúttal azt várja az Orbán-kormánytól, hogy "kerítse elő az iratokat". Az LMP ezt az MSZP és a Fidesz közös felelősségének tartja.
Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtök este a Hír TV Rájátszás című műsorában azt mondta, nem találják a Honvédelmi Minisztériumban a Gripen-bizottság 2007-es jelentését, nem tudni pontosan, hogyan veszett el még a kormányváltás előtt a dokumentum. Hende Csaba azt mondta: hivatalosan nem is létezik a dokumentum, tehát aki nyilvánosságra hozza, nem követ el államtitoksértést.
A jelentést a tárcavezető elmondása szerint nem titkosították szabályosan, hiszen eddig tisztázatlan körülmények között még 2007-ben "átkerült" a Miniszterelnöki Hivatalba, "tehát Gyurcsány Ferenchez", majd visszaküldték a HM-be, de oda már nem érkezett meg. A 2010-es kormányváltáskor a dokumentum már nem volt a tárcánál, és azóta sem találják - hangsúlyozta Hende Csaba.
Az LMP szeptember végén nyújtott be közérdekű adatkérést az ügyben. A párt szerint a jelentést nyilvánosságra kell hozni, hogy kiderüljön, kik és milyen okokból döntöttek a vadászgépek beszerzéséről.
Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szintén szeptember végén jelentette be, pártjuk azt várja az ügyészségtől, hogy indítson vizsgálatot a Gripen vadászgépek beszerzéséről szóló 2001-es döntéssel összefüggő korrupciógyanú miatt. A korábbi honvédelmi államtitkár akkor arra hivatkozott, hogy a Profil című osztrák hetilap nemrégiben azt írta: egy tanúvallomás szerint kenőpénzek kifizetéséről is szó volt a BAE Systems fegyverkonszern és kelet-európai tanácsadója, az osztrák Alfons Mensdorff-Pouilly megbeszélésén a vadászrepülő-beszerzésekkel kapcsolatban. Vadai Ágnes azt is javasolta, hogy oldják fel annak a jelentésnek a titkosságát, amelyet az előző kormányzati ciklusban az általa vezetett bizottság készített, és amely - bár a korrupciót nem vizsgálta - szabálytalanságokat állapított meg a Gripen-beszerzés körül.

Címkék: Pártok-LMP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben