Városlista
2023. december 6, szerda - Miklós

Hírek

2012. Május 19. 14:03, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Lezsák: Sokszor volt szükség II. János Pál gondolataira

Lezsák: Sokszor volt szükség II. János Pál gondolataira

II. János Pál pápa bronz mellszobrát avatták fel pénteken Kecskeméten a Karol Wojtyła Barátság Központ előtti téren, amelyet már korábban a 2005-ben elhunyt egyházfőről neveztek el.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszédében emlékeztetett arra, hogy hat évvel ezelőtt a Lakitelek Népfőiskola Keresztény Panteonjában avatták fel a János Pál pápát ábrázoló első magyarországi szobrot, ennek a mása került most ide, a Wojtyła-ház elé. „Lantos Györgyi szobrászművész azt a derűs nyugalmat tudta megformázni, amely jellemezte őt – mondta az Országgyűlés alelnöke. – Az elmúlt évtizedekben sokszor volt szükség erre a bátorító, lélekemelő derűs arcra, gondolataira, arra, hogy ne féljünk” – mondta Lezsák Sándor, aki saját pénzéből készíttette el és adományozta Kecskemét városának a szobrot.

Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete beszédében utalt arra, hogy már visszatérő vendég Kecskeméten, a város a Wojtyła-ház megnyitása óta a lengyel–magyar barátság magyarországi központja. A diplomata a XX. század egyik legkiemelkedőbb személyiségének nevezte a lengyel egyházfőt, ezzel a megállapítással – mint mondta – világnézettől függetlenül mindenki egyetért. „Nemcsak pápai küldetése, egyházfői szolgálata tette naggyá, hanem lengyel mivolta, a hazájában szerzett tapasztalat is, amelynek nyomán történelmi változások egész sora indult meg régiónkban” – hangsúlyozta a nagykövet.

Roman Kowalski véleménye szerint a boldoggá avatott II. János Pál pápa „emberi tanúságtételt sugallt egy olyan időben, amikor nem látszott esély arra, hogy sorsunk Európa innenső felében szabaddá és függetlenné váljék”. Tevékenysége nyomán az egész világ sorsa formálódott, mégis képes volt észrevenni az egyes embert, fűzte hozzá. „Megtisztelő számomra, ha a magyarok nagy lengyelként is emlékeznek II. János Pálra” – fejezte be kitűnő magyarsággal elmondott beszédét, melyet kitörő tapssal köszönt meg az avatáson részt vevő több száz ember.

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere (Fidesz–KDNP) példaértékűnek nevezte azt a munkát, amelyet a Wojtyła-ház közössége az elmúlt években a város érdekében végzett. „Egymást segítve, hittel, szeretettel, egymásért és a városért dolgozva sokat tehetünk annak érdekében, hogy több ilyen helye is legyen a városnak” – mondta. A szobrot Lezsák Sándor, Roman Kowalski és Zombor Gábor közösen leplezte le, majd Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek megáldotta az alkotást.

II. János Pál (Karol Wojtyła) 1978-tól 2005-ig állt a katolikus egyház élén.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 12:06, szerda | Belföld

Új menetrend december 10-től a Volánbusznál

2023. December 06. 09:34, szerda | Belföld

Továbbra is szenved a magyar gazdaság

A kiskereskedelmi forgalom 6,5 százalékkal, míg az ipari termelés 3,2 százalékkal csökkent.

2023. December 06. 09:32, szerda | Belföld

Januártól több családi ellátás összege emelkedik

A minimálbér-emelésnek köszönhetően januártól több családi ellátás összege emelkedik - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán a Facebook-oldalán.

2023. December 06. 09:31, szerda | Belföld

HM: megérkeztek Magyarországra a legmodernebb Leopard 2 A7 típusú harckocsik

A világ egyik legkorszerűbb harckocsijával bővül a Magyar Honvédség (MH) nehézdandárja a következő napokban; az első magyar felségjelzésű Leopard 2 A7-es