Városlista
2022. szeptember 28, szerda - Vencel

Hírek

2022. Szeptember 07. 11:36, szerda | PR
Forrás: (x)

Létezik-e ideális időpont kiadó lakás keresésére?

Létezik-e ideális időpont kiadó lakás keresésére?

A változó ingatlanpiac

Mivel az ingatlanárak folyamatosan ingadoznak, sokan bizonytalanok, hogy éppen érdemes-e albérlet után nézni, esetleg lecserélni a meglévőt egy ideálisabbra. A kérdés állandóan jelen van, a válaszok azonban nem annyira egyértelműek. Az sem feltétlenül biztos, hogy beszélhetünk általánosan megfelelő időzítésről.

Ha valamire mondhatjuk, hogy dinamikusan változik és folyamatos mozgásban van, akkor az az ingatlanpiac. Hazánkban még akár egy-egy városon belül is olyan mértékű kínálattal találkozunk, melynek sajátja az állandó átalakulás. Különösen igaz ez például fővárosunkra, mely önmagában is akkora ingatlan-szigetet képez, hogy a többi helység szinte eltörpül mellette. Ennek fényében egy kiadó lakás felkutatása egyszerre könnyű és bonyolult feladat.

A lakáshirdetések egyfajta labirintust képeznek a világhálón, melyben sokszor szinte lehetetlen eligazodni. Még a különböző szűrőfeltételek alkalmazásával is rengeteg opció zúdul ránk. Arról nem is beszélve, hogy ha nem megfelelő helyen nézünk kiadó lakás után, csalódás is érhet bennünket. Az árak pedig folyamatosan változnak, az utóbbi időben pedig jellemzően nőnek. Így tehát nem csoda, ha a kiadó lakás felkutatásának ideális időpontjával kapcsolatban kérdések merülnek fel.

Nyomon követett alakulás

Tekintve, hogy az ingatlanpiaci változások jól dokumentáltak és a híradások folyamatos részét képezik, akár laikusként is megpróbálhatjuk lekövetni a különféle módosulásokat. Az aktuális piaci tendenciáknak a szakmai portálokon lehet érdemes utánanézni. Ezekből viszonylag egyszerűen szűrhető le, hogy az árak merre fognak változni, így mikor kifizetődőbb kiadó lakás után néznünk. Ahogy minden esetben, a forrás itt is kiemelten fontos. Mindig tájékozódjunk megbízható oldalakról.

Az árak ugyanakkor önmagukban még nem jelentenek megfejtést arra, hogy létezik-e ideális időpont egy kiadó lakás kibérlésére. Ez csupán egy olyan faktor, mely költséghatékonyság szempontjából növeli a bérlői kedvet. Az alacsonyabb albérletárak azonban alacsonyabb kínálattal is járnak, hiszen ilyen időkben jóval hamarabb kelnek el a kiadó lakások. Sok esetben pedig arra sincs lehetőségünk, hogy túl sokat várjunk a bérléssel vagy váltással.

Igényelt vagy kényszerű mozzanatok

Egy kiadó lakás bérlése sokszor nem a trendek lekövetése okán, hanem kényszerből történik meg. Erre számos okot ismerünk, a munkahelyváltástól, a távolabbra költözésen át a főbérlői/tulajdonosi problémákig. A lényeg tehát, hogy sokszor nem rajtunk múlik, hogy kénytelenek vagyunk kiadó lakás után nézni. Ha lehet, ez a legkevésbé ideális opció, hiszen itt szinte semmilyen ráhatásunk nincs arra, hogy milyen kondíciókkal találunk bérleményt, kénytelenek vagyunk az aktuális piaci trendeket elfogadni.

Az átalakulások lekövetésével ugyanakkor nyerhetünk is, esetenként akár egy jobb minőségű kiadó lakást találva. Ha nem vagyunk restek figyelni az árváltozásokat, időközönként akár kedvezőbb áron javíthatjuk életkörülményeinket. Egy jobb minőségű kiadó lakás ugyanis bármikor felbukkanhat a kínálatban. A kérdésre tehát, hogy létezik-e ideális időpont kiadó lakás keresésére, a válasz továbbra sem egyértelmű. Gazdaságosság szempontjából talán létezik ilyen, ám más esetekben ez már közel sem ennyire egyszerű.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 22. 13:19, csütörtök | PR

K&H: mennyibe kerül a mozi? Mi lesz a zsebpénzzel? a gyerekek élete is drágább lett

Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg.

2022. Szeptember 22. 08:08, csütörtök | PR

Kerülje el a vadgázolást az első hazánkban is elérhető okos vadriasztóval

Hazánkban a hivatalos statisztikáknál jóval több, évente akár 40 ezer vadgázolás történhet. Ezt a számot hivatott csökkenteni a VIONN GO, az első okos vadriasztó

2022. Szeptember 06. 16:46, kedd | PR

Tökéletes romantika Noszvajon a Treehousesban

Virág András, karate világbajnokunk ritkán enged betekintést a magánéletébe.

2022. Augusztus 31. 09:13, szerda | PR

Ön jól kijön a munkatársaival? Hát hogyne!

El tudja képzelni valamelyik munkatársát az esküvői tanújaként?