Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Október 29. 13:11, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Lengyelország - Meghalt a szmolenszki katasztrófa egyik fontos tanúja

Lengyelország - Meghalt a szmolenszki katasztrófa egyik fontos tanúja

Meghalt a lengyel kormánygép 2010-es katasztrófája előtt egy órával, ugyancsak Szmolenszk mellett leszálló Jak-40-es repülőgép fedélzeti technikusa, a lengyel ügyészségi vizsgálat egyik fontos tanúja.

Lengyel sajtóértesülések szerint Remigiusz Mus zászlóst a hét végén felesége találta holtan házuk pincéjében. A férfi, aki nem hivatalos hírek szerint felakasztotta magát, nem hagyott búcsúlevelet. A helyszínelők eddig nem találtak külső beavatkozásra utaló nyomokat.
Mus azt állította, hogy a 2010. április 10-én lezuhant Tu-154-es lengyel kormánygép és az egy órával előtte leszálló Jak-40-es katonai repülőgép legénysége a nyilvánosságra hozottaktól eltérő utasításokat hallott a helyi forgalomirányítóktól. A lengyel média által felidézett visszaemlékezései szerint a sűrű köd ellenére a két gépet az előírt 100 méteres magasság helyett 50 méterre engedték leereszkedni.
A lengyel főügyészség szerint a zászlós szavait nem igazolják a két gép fekete dobozainak felvételei.
A lengyel légierő parancsnoksága fegyelmi eljárást indított a Jak-40-es pilótái ellen, mert a leszállással megszegték a biztonsági előírásokat.
A kormánygép katasztrófájában Lech Kaczynski államfővel együtt 96 ember halt meg, köztük a lengyel politikai és katonai elit vezető képviselői.
Az esetet kivizsgáló, moszkvai székhelyű Államközi Repülésügyi Bizottság szerint a balesetért a gép legénysége a felelős, amely a kedvezőtlen időjárás ellenére is megkísérelte a leszállást.
A lengyel katonai ügyészség 2013 tavaszáig hosszabbította meg a lengyel társadalmat megosztó ügy kivizsgálását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik