Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 22. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: orientpress

Kumin: ideje emigráció helyett diaszpóráról beszélnünk

Kumin: ideje emigráció helyett diaszpóráról beszélnünk

Az anyaország és az azt elhagyók közötti ambivalens viszonyra utaló emigráció szó helyett ideje áttérni a diaszpóra kifejezés használatára, amely a szétszóródott létet írja le negatív felhang nélkül - jelentette ki vasárnap Kumin Ferenc nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a clevelandi magyar közösség 1956-os megemlékezésén.

'Az egykori tragédiák, az emigráns lét többé nem távolít el minket, nem terheli a kapcsolatainkat félelemmel és gyanakvással. Noha a földrajzi távolságok megmaradtak közöttünk, a lelkieket sikerült vagy legalábbis sikerülnie kell legyőznünk' - hangoztatta Kumin Ferenc a clevelandi West Side Magyar Evangélikus Templomában beszédének az MTI-hez eljuttatott szövege szerint.

Kifejezte reményét, hogy sikerül majd beteljesíteni az 56-osok nagy álmát: a szabad, független, lelkében egységes magyar nemzetet. Mint mondta, az okokat, amelyek az amerikai magyarokat hazájuk elhagyására késztették Magyarország nem felejti el soha, aminek bizonyítéka a clevelandi közös megemlékezés is.

'Mára ugyanakkor bátran kijelenthetjük: Magyarország képes szembenézni nagy történelmi tragédiáival' - mondta a helyettes államtitkár.

'Megértettük felelősségünket zsidó honfitársaink elvesztésében és elűzésében. Ennek a megértésnek lesz talán minden eddiginél markánsabb szimbóluma a számos jövő évi esemény, amelyekkel a magyar zsidók tömeges deportálásának 70. évfordulójára emlékezünk' - fogalmazott Kumin Ferenc.

'Megértettük és jórészt feldolgoztuk a kommunizmus bűneit, és nyitott szívvel állunk a hősök előtt, akik 57 évvel ezelőtt mindent kockára tettek hazájuk szabadságáért, de a szovjet túlerő és magyarországi kiszolgálóik elől menekülniük kellett' - tette hozzá.

Kumin rámutatott, hogy 1956 egy olyan szimbólum, amely kiemelkedik viták tengeréből, vitán felüli tiszteletet és megbecsülést élvez, akárhol és akármikor kerül szóba Magyarország. Hangsúlyozta, hogy a holokauszt elől menekülő magyar-zsidó emigráció, majd később, 1956-ban a kommunisták bosszúja elől menekülő újabb emigrációs hullám nagyban határozták meg az amerikai magyarság mai képét.

Kumin Ferenc szombaton megkoszorúzta Mindszenty József bíboros-prímásnak és az 1956-os forradalomnak állított clevelandi emlékműveket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).