Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 08. 13:32, csütörtök | Helyi
Forrás: Ceglédinfo

Középkori Cegléd

Középkori Cegléd

Rég nem látott régészeti leletekből összeállított kiállítás nyílt meg a múzeumban

„Cegléd a középkorban” címmel nyílt kiállítás május 07-én a Kossuth Múzeumban. A tárlatnak otthont adó intézmény ezzel a rég nem látott régészeti leletekből összeállított kiállítással tiszteleg a 650 éves város előtt.

„Május nyolcadikán 650 éve annak, hogy I. (Nagy) Lajos király egyik titkára egy oklevelet írt Visegrádon. Ebbe az oklevélbe azt írta bele, hogy valamennyi ceglédi lakost vámmentesség illet meg az egész ország területén. Cegléd városa ebben az évben ezt az eseményt ünnepli, emléktárgyakkal, rendezvényekkel, kiadványokkal, vetélkedőkkel. Mi, a Kossuth Múzeum, ezzel a kiállítással kapcsolódunk az évfordulóhoz.” – fogalmazott a kiállítás megnyitójának kezdetén Reznák Erzsébet múzeumigazgató.



Földi László köszöntőjében elmondta: a 90-es évek elején tagja volta a megyei önkormányzatnak és akkoriban épült a 405-ös számú út. Akkor az Oktatás- és Kulturális Bizottság tagjaként tettek egy kirándulást arra a területre, ahol az utat építették illetve, akkor még a régészeti feltárásokat végezték. Városunk polgármestere hangot adott annak az élménynek, amikor meglátta a kemencéket, a lakóházak és templom helyét, a régészeti munka folyamatának szépségét.

„Később visszatemették azokat a régészeti lelőhelyeket, de amikor megláttam a kormot, a füstöt ott, az agyagköveken, óriási élmény volt. Ha az ember elmegy egy kiállításra lát különböző korból származó szép tárgyakat, de maga az, amikor meglátja hogyan szedik ki a földből, milyen aprólékos munkával jutnak hozzá azokhoz a tárgyakhoz, melyek most itt például láthatók, az csodálatos dolog. Boldog vagyok hogy a Kossuth Múzeum igazgatósága, munkatársai Cegléd várossá nyilvánításának 650. évfordulója előestéjén egy ilyen csodálatos kiállítással ajándékozták meg a ceglédieket, illetve a Ceglédre látogatókat.” – mondta Földi László.



A kiállítást Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a szentendrei Ferenczy Múzeum igazgatója nyitotta meg. „Azt kell mondjuk, hogy nem csak Cegléden, de sok más településen is sok fontos tárlat nyílt meg és nyílik meg az elkövetkezendő napokban, mégis ez a 650 éves évforduló egy olyan tartalom, ami azontúl hogy lehetőséget biztosít a múzeumnak, hogy megmutassa a kincseit, lehetőséget biztosít arra, hogy idehozza azokat a Ceglédről elszármaszott tárgyakat, melyek más múzeumoknak a gyűjteményeit gazdagítják most.” – fogalmazott beszédében az egykori helyettes államtitkár, aki hozzátette: ez egyfajta számvetés és a jelennel való szembenézés is, hogy hova is jutott ez a város 650 év alatt.

Azt is elmondta: hatalmas időszakot fednek le az agyag- és fémtárgyak, ami jól mutatja hogy Ceglédnek milyen gazdag régészeti múltja is van, talán nem csak a városnak, hanem a közvetlen környékének, hiszen Abonyból is láthatunk leleteket ezen a kiállításon. „Mégis fontos arra rámutatni, hogy amikor egy-egy város vagy térség régészeti múltját szemléljük, akkor egy kicsit az egész ország régészeti múltjából kaphatunk ízelítőt, hiszen ezek a régészeti kultúrák egészen nagy területeket fedtek le. És persze vannak olyan tárgyak, melyek egy-egy településre jellemzőek, mint a Cegléd Öregszőlőkből származó kereszt.” – hangzott el a megnyitón.



A kiállításon megtekinthető ritkaságról, az 1904-ben előkerült Árpád-kori keresztről Kálnoki-Gyöngyössy Márton úgy fogalmazott: ha a múzeumnak egy vezértárgyat kéne választania egy várostörténeti monográfiához, annak is a középkori fejezetéhez, valószínűleg ezt a keresztet kellene választania, hiszen ez valóban annyira egyedi és jellegzetes tárgy, ami valóban Ceglédre jellemző és erre büszkék lehetnek a ceglédiek, hogy ami a Nemzeti Múzeum gyűjteményében van, innen származik: hiszen az egy nagyon kiemelkedő jelentőségű tárgy.

Az őskortól a középkorig, a használati eszközöktől a temetkezési szokásokig követhető a kiállításban a ceglédi várostörténet sok fontos részlete. Látható benne az 1364. május 8-án kiadott, a város lakói számára vámmentességet adományozó oklevél másolata is, melynek eredetijét a Magyar Nemzeti Levéltárban őrzik. A kiállítás augusztus végéig várja az érdeklődőket.

fotó: Kisfaludi István

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció