Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 10. 13:44, szerda | Helyi

Kötelező 50 óra közösségi szolgálat érettségi előtt!

Kötelező 50 óra közösségi szolgálat érettségi előtt!

Közösségi Szolgálat a Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltségen

2013. július 9-én a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium és a Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség együttműködési megállapodást írt alá az iskolai közösségi szolgálat közös lebonyolításáról. A kirendeltség részéről Tóth László tűzoltó őrnagy, a kirendeltség-vezető volt jelen, az gimnáziumot Volter Etelka, igazgató-helyettes képviselte.

2016. január 1-je után az érettségi vizsgára való jelentkezés előfeltétele lesz, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során, melynek célja fejleszteni a tanulók kritikus gondolkodását, érzelmi intelligenciáját, önbizalmát, felelősségvállalását, állampolgári elkötelezettségét, felelős döntéshozatalát, vezetői készségét, szociális érzékenységét, társadalmi felelősségvállalását, kommunikációs készségét, együttműködését, empátiáját, konfliktuskezelését, problémamegoldását. A 20/2012 (VIII. 31.) EMMI rendeletben meghatározottak alapján a közösségi szolgálat keretei között egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelemi, katasztrófavédelmi, óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős területén folytatható tevékenység.

A közösségi szolgálat teljesítése a 2012/2013. tanévben megkezdődött, többek között a hivatásos katasztrófavédelmi szervezetnél is. A katasztrófavédelem lehetőséget biztosít a 9-11. évfolyamos korcsoport részére a katasztrófavédelem feladatrendszerének és küldetésének megismerésére, a biztonság, a katasztrófák megelőzése és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség, illetőleg felelősségérzet kialakítására.
Hosszú távon megvalósítandó cél, hogy a közösségi szolgálat jogszabályban meghatározott kötelező óraszámát (50 óra) a katasztrófavédelemnél önként teljesítő tanulók a polgári védelmi kötelezettség intézményére felkészülve felelős állampolgárként vegyenek részt a katasztrófák elleni védekezésben, a katasztrófavédelem nemzeti ügyként történő kezelésében.

A tanuló ifjúság közösségi szolgálatteljesítésének katasztrófavédelmi megszervezéséről szóló 21/2012. BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának utasítása alapján, továbbá a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvényben és a Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 110/2012. (VI. 04.) Kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően az iskola és a kirendeltség megállapodott, abban hogy az érintett tanulók a törvényben előírt 50 órás kötelezettségük egy részét a Ceglédi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen teljesítik. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, 2012. októbertől, minden hónap utolsó 5 munkanapját jelölte ki közösségi szolgálat teljesítésére, melyet 2013. év szeptembertől kezdenek meg a gimnázium diákjai, akik ezáltal honvédelmi, katasztrófavédelmi, polgári védelmi, iparbiztonsági alapismeretekkel is bővíthetik tudásukat.


Fotó: Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció