Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 11. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Koltay Gergely: „a zene papjai vagyunk”

Koltay Gergely: „a zene papjai vagyunk”

A Kormorán alapító tagja sohasem akart zenész lenni, művészi karrierjét festőként vagy grafikusként képzelte el. Szülei hatására mégis a színház és a zenélés felé fordult. Koltay Gergely a gyerekszínészkedést és a klasszikus zenei tanulmányokat követően találta ki a folk rock zenei stílust. Az új progresszív műfaj elsőként ötvözte a népzenét és a rockzenét. Az együttes 37 éve zenél, jelenleg szimfonikus zenekarokkal közösen rögzít egy albumot. A Rádió Orient műsorában Koltay hitvallásról, magyarságról és a szeretet fontosságáról beszélt.

Koltay Gergely zenész nagyon nehéz korban született, szülei nem voltak túl gazdagok. Ennek ellenére édesanyja és édesapja hatására nem érezte a kedvezőtlen körülményeket. A Rádió Orient vendége kiemelte, szüleitől mérhetetlen szeretetet és tudást, tisztességes polgári neveltetést kapott. „Ezt próbálom én is átadni a gyermekeimnek. A mai világban minden megváltozott. Ma az a legfontosabb, hogy legyen családunk. A család szentsége a legtöbb, amit kaphatunk a Jóisten adományaként” – hangsúlyozta.

A Kormorán zenekar alapítójának művészi karrierje a színházban indult. A Vígszínház gyerekszínészei közé raccsolása miatt került be. Koltay itt találkozhatott a nagy színészgeneráció tagjaival. A Vígszínház után a művész a 25. Színházba került, majd Kecskeméten karmester lett. „Soha nem akartam zenész lenni, a jövőmet festőként vagy grafikusként képzeltem el. Szüleim azonban a festők életét furcsának tartották, a zenész pálya felé terelgettek. Ennek ellenére a képzőművész hajlam a mai napig bennem van” – emelte ki a Rádió Orient műsorában a zenész.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége a világ híres zenekarait megelőzve találta ki a folk rocknak elnevezett zenei stílust. „A népzene szeretete, a Zeneakadémián tanult klasszikus zene, a színházi ambíció és a 60-as évek híres együtteseinek hatását gyúrtam egybe – így született meg a sajátos zenei világ. Kivittük a népzenét a rockzene színpadára, elektronikusan szólaltattuk meg a stílust. Ehhez sajátos szövegi világot kellett kitalálni. A dalszövegek megfogták a közönséget, meggyújtották lelküket. Az egyetemista és főiskolás réteg a vállára vette az új progresszív stílust” – beszélt a kezdetekről a zenész.

Nem tudni melyik dalból lesz sláger. Mindig a legújabb a legjobb – jelentette ki Koltay. A vendég elmondta, az együttes közel 37 éve zenél, a 170. albumnál tart. Jelenleg az Angyalok énekei c. albumon dolgoznak, amelyben közös zenélésre kérték fel a MÁV és a Magyar Rádió szimfonikus zenekarait. „Izgalmas zenei vállalkozás lett belőle” – emelte ki. Az alkotói folyamattal kapcsolatban hozzátette, a lemezeket mindig egy gondolatra fűzi fel.

„Hivatásunk magyarnak lenni. Az a dolgunk, hogy összetartsuk a magyarul beszélő, gondolkodó embereket” – hangsúlyozta a közigazgatási rádió vendége. Koltay kiemelte, az összefogásra azért van szükség, mert egyre kevesebben vagyunk. „Meg kell tartani magunkat” – jelentette ki. A magyarság megőrzésével kapcsolatban a zenész a nyelv fontosságára is kitért. „Az anyanyelv a legmélyebb gondolatainkat fejezi ki, benne van a lélek. Ez a lélek minden szavunkban, a költészetünkben, nagy íróink és költőink műveiben szerepel – mindenhol megszólal” – emelte ki.

„Az én ajzószerem a koponyámban van” – utalt a változó világra és az egyre inkább káros szenvedélyekbe kapaszkodó emberekre a vendég. Koltay elmondta, az életben a szeretet a legfontosabb. „Élem a saját kis világomat, mely a dalaimban is megjelenik. Sokan érzik ugyanezt, azonban nem képesek megfogalmazni. A dalokkal nekik szeretnék kapaszkodót nyújtani” – emelte ki művészi hitvallását a Kormorán alapítója.

„A zene papjai vagyunk – ez a belső indíttatásunk” – hangsúlyozta a vendég. A zenész elmondta, a közönség szerint, aki meghallgatja dalaikat, az a maga módján megtisztul. „A templomi misére is mindenki a hétköznapi problémáival érkezik, a szertartás alatt mégis elfelejtik a gondokat és megtisztulnak” – vont párhuzamot Koltay Gergely.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során