Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 10. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Kiszivárgott a toulouse-i tömeggyilkos és a rendőrség közötti tárgyalások hangfelvétele

Kiszivárgott a toulouse-i tömeggyilkos és a rendőrség közötti tárgyalások hangfelvétele

Az áldozatok családjai részéről felháborodást váltott ki hétfőn, hogy a TF1 francia kereskedelmi csatorna előző este részleteket közölt azokból a hangfelvételekből, amelyek a magát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjának valló toulouse-i tömeggyilkosnak, Mohamed Merahnak a rendőrséggel folytatott tárgyalásairól készültek.

Március 22-én a kommandósok 32 órás tárgyalás után tűzpárbajban megölték a magát a lakásában elbarikádozó francia-algériai terroristát, aki az előző héten összesen hét embert ölt meg: a francia hadsereg három katonáját lelőtte Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig egy toulouse-i zsidó iskola egy diákjával és tanárával, valamint ez utóbbi két gyermekével végzett.
A magát az al-Kaida tagjának valló, 23 éves Mohamed Merah a közzétett felvételeken a legnagyobb nyugalommal és eltökéltséggel részletesen elmondta, hogyan akarta folytatni a gyilkosságsorozatot. A férfi azt állította, hogy az al-Kaida megbízásából cselekedett és kifejtette, hogyan hazudott a titkosszolgálatoknak, amelyek megfigyelés alatt tartották.
"Tudom, lehet, hogy kivégeztek, de vállalom a kockázatot. Tudnotok kell, hogy egy olyan emberrel álltok szemben, aki nem fél a haláltól. Én úgy szeretem a halált, mint ti az életet" - hangsúlyozta a terrorista a tárgyalójának. Hozzátette: "Én eltökélt vagyok, nem azért csináltam mindezt, hogy elkapjatok. Jó, most tárgyalunk, de azért azt ne felejtsd el, hogy fegyvereim vannak, tudom, hogy mi fog történni, tudom, hogyan fogtok beavatkozni".
Amikor a tárgyaló rendőr arról kérdezi Meraht, hogy a hét ember megölése után mik voltak a szándékai, a 23 éves férfi azt válaszolta: "Folytattam volna, bementem volna a rendőrségre, megöltem volna a recepción ülő rendőrt, megöltem volna az embereket az utcán, a járőröző csendőrökre a piros lámpánál csaptam volna le".
Merah részletesen elmesélte pakisztáni és afganisztáni tapasztalatait is. "Franciaországban egyedül cselekszem, de az al-Kaida küldött, a pakisztáni tálibok tanítottak mindenre, az egész mögött hatalmas szervezés áll" - állította a terrorista, akit nem sokkal a merényletsorozat előtt - amikor a titkosszolgálatok az afganisztáni és pakisztáni útjaival kapcsolatban kihallgatták - még azt állította, hogy turistaként utazott a törzsi vidékekre. "Azt gondolod, hogy tényleg turista voltam Afganisztánban és Pakisztánban? Ki jár oda turistáskodni?!" - mondta Merah a vele tárgyaló rendőrnek.
Manuel Valls belügyminiszter közleményben sajnálatát fejezte ki és felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a tv-csatorna nem tartotta tiszteletben az áldozatok családjait, amikor közzétette a felvételt. Azok képviselői pedig attól tartanak, hogy előbb-utóbb azok a videófelvételek is nyilvánosságra kerülnek, amelyeken a gyilkosságok láthatók. Azokat ugyanis a terrorista egy mini-kamerával rögzítette, s a rendőrség birtokában vannak.
A rendőrséget felügyelő szerv előzetes eljárást indított a nyomozati titkok megsértése miatt, az áldozatok családjainak ügyvédjei pedig bejelentették: arra kérik az illetékes szerveket, hogy akadályozzák meg az üggyel kapcsolatos minden egyéb felvétel kiszivárgását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése