Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2015. November 13. 16:33, péntek | Helyi

Kislibák a Várkonyiban

Kislibák a Várkonyiban

Első alkalommal került megrendezésre a Márton napi bábjátékok című rendezvény a Várkonyi István Általános Iskola Rákóczi úti épületének tornatermében.

„Libuskáim, egyetek, mindjárt hazamehettek mire a nap lenyugszik, ti is otthon lehettek.”

A Várkonyi István Általános Iskola Rákóczi úti épületének tornatermében többek közt ez a mondóka is elhangzott, ahol első alkalommal került megrendezésre a Márton napi bábjátékok című rendezvény.

November 12-én délelőtt 11 órától iskolás és óvodás bábcsoportok Márton napi műsorát tekinthették meg a vendégek, illetve a zsűri elnöke Szentirmai László a Magyar Bábjátékos Egyesület alapítója, elnöke, és a zsűri tagjai Koryürek Vera bábkészítő, Urbán Gyula író, költő, bábrendező, Turcsányiné Szabó Márta docens, bábkészítő és Lovas Józsefné nyugdíjas óvónő, bábtanfolyam vezető.

Zakar Anita tanárnő, a rendezvény főszervezője a következőképp mutatta be a program célját:

-A bábozás jelentőségét pedagógiai szemszögből hosszasan sorolhatnám, de kiemelném, hogy a bábjáték sokoldalú hatása miatt nagyon alkalmas módszer a gyermek személyiségének a fejlesztésére. A bábjáték alkalmas eszköze a vizuális nevelésnek, hiszen a bábu egyrészt látvány, melynek formái, színei keltik az első benyomást, másrészt mozgó figura. Célunk volt, hogy egymásnak is megmutassuk és bemutassuk, hogy a bábok segítségével hogyan is lehet feldolgozni egy-egy témát. Alsó tagozaton a tanítási órákon én is szívesen használok bábokat, hiszen színesebb és érdekesebb lesz az egyes feladatok megoldása. Ezen a napon rengeteg jó ötletet és kiváló megoldási lehetőséget láthattam és tapasztalhattam.

Szentirmai László a zsűri elnöke gratulált a kezdeményezéshez és a nagyszerű szervezéshez.
-Ez az a művészet, amely megmutatja, hogy erkölcsösen és jól kell viselkedni, de soha nem direkt módon tanít. Finom áttételekkel viszi az erkölcsöt a hátán.
Az itt látottak után már csak annyi kérdés merülhet fel, hogy miért nem báboznak minden iskolában, hiszen a varázslat a gyermek előtt történik meg, s még akkor is élvezi, ha a bábut ő maga irányítja – fűzte hozzá a zsűri elnöke.

Az előadásokat követően szakmai megbeszélést tartottak a zsűri tagjai a bábcsoportokat vezető pedagógusoknak. Eközben a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt a Várkonyi iskolás tanító nénik vezetésével.
A program zárásaként minden résztvevő emléklappal és ajándékkal térhetett haza, s megegyeztek abban, hogy a bábjátékokat közösen folytatniuk kell, mert játszani jó!

Horváth Melinda

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására