Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Május 06. 14:08, csütörtök | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Kétezer alatt a napi új fertőzések száma Csehországban

Kétezer alatt a napi új fertőzések száma Csehországban

Kétezer alá csökkent az új igazolt fertőzések napi száma Csehországban, egyúttal folyamatosan emelkedik a koronavírus elleni vakcinával beoltottak napi száma

- derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel nyilvánosságra hozott kimutatásokból.

A hivatalos adatok szerint szerdán 1857 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, amely tavaly szeptember közepe óta a legalacsonyabb napi esetszám. Az egy héttel korábbi napi számhoz viszonyítva a csökkenés 25 százalékos.

Másfelől 76 100 adag oltószert adtak be az orvosok, amely az eddigi második legmagasabb napi szám, és tíz százalékkal magasabb, mint egy hete volt. Az oltások körül azonban továbbra is sok a probléma. Mindkét adagot eddig mintegy 1,1 millió személy kapta meg. Csehországban változatlanul csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat használják.

Tovább enyhült a kórházi helyzet is. Jelenleg mintegy 2200 covidos beteget kezelnek, s a számok folyamatosan csökkennek. A súlyos betegek száma 500 körül mozog. Probléma, hogy a kórházak leterheltsége régiónként nem egyforma. Minden kórházban azonban van már elegendő szabad speciális covidos ágykapacitás - jegyezte meg a tárca. A kórházak fokozatosan áttérnek a megszokott munkarendre, és országszerte felújítják a korábban a járvány miatt elhalasztott tervezett műtéteket is.

A tavaly március elején kitört járvány áldozatainak eddigi száma 29 521, ezen a téren is javult a helyzet, a napi halálesetek száma jelenleg 40-50 körül mozog.

A járvány terjedési mutatója a szaktárca szerint továbbra is egy alatt van (0,85).

A cseh kormány csütörtöki ülésén tárgyal az óvintézkedések már megindult fokozatos feloldásának további részleteiről. Ezen a héten kinyitottak a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, hétfőre pedig az üzletek nyitása van bejelentve. Az általános iskolások egy része is fokozatosan visszatér a tantermekbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.