Városlista
2021. április 19, hétfő - Emma

Hírek

2021. Április 02. 13:48, péntek | PR

Kazáncsere okosan

Kazáncsere okosan

Számtalan teendő és talán még több lehetőség van előttünk, ha fűtéskorszerűsítésre szánjuk rá magunkat.

A kazáncsere soha nem egyszerű feladat, alapos körültekintést igényel, azonban van néhány olyan pont, amivel ha tisztában vagyunk, jó döntést hozhatunk akár hosszabb távra is.

A gázkazán otthonunk egyik legfontosabb eleme. Kényelmünket több módon is szolgálja: nem csak melegvizet, de ideális, kellemes hőfokot is biztosít otthonunkban. Annak érdekében, hogy kényelmünket megbízhatóan biztosítsa, időnként karbantartásról, és körülbelül 15-20 évente cseréről is gondoskodnunk kell.

Engedélyköteles a kazáncsere?

A kazáncsere lehet engedélyköteles, de anélkül is megoldható. Ahhoz, hogy engedély nélküli cserére legyünk jogosultak, figyelnünk kell arra, hogy az akár egy webshopban, például a webkazán oldalán kiválasztott cserekészülék ne haladja meg a korábbi kazán teljesítményét. Ezen felül tudni érdemes, hogy sem a gázvezetékben, sem a rendszer egyéb részein nem eszközölhetünk változtatást, máskülönben tervezéssel és engedélyezéssel is számolnunk kell. Ilyen esetekben csupán annyi teendőnk van, hogy a nekünk tetsző gázkazán kiválasztását követően egy szakember segítségét kérjük, hiszen a készülék cseréjét csak ő végezheti el.

Nyílt vagy zárt égésterű kazán legyen?

Ha kazáncserét szeretnénk, érdemes azt is tudni, hogy a nyílt égésterű fűtési rendszerek ideje leáldozott, jóval biztonságosabb, környezetbarátabb, és korszerűbb megoldások vannak a piacon.

Kondenzációs kazán rendelet

2016-ban életbe léptették a magyar kondenzációs kazán rendeletet, ami alapján csak olyan gázkazán beépítése engedélyezhető, aminek a szezonális hatásfoka minimum 86%. Ezzel nem zárják ki ugyan a nyílt égésterű kazánok beszerelését, a beépíthető kazánok típusát, mégis jelentősen leszabályozza azt, mivel ennek a kitételnek kevés kazán tud megfelelni.

Így kerültek előtérbe a kondenzációs kazánok a magyar piacokon.

Kondenzációs kazán, a korszerű választás

A kondenzációs kazán egy zárt égésterű kazán típus, amit a kéménye különböztet meg főként a korábbi turbós gázkazánoktól. Azok kéménye egy nagy cső volt, amin keresztül távozott az égéstermék, a kondenzációs kémény ezzel szemben viszont két csőből áll. A két cső lényege, hogy míg az egyiken beáramlik a friss, oxigénnel teli levegő, a másikon távozni tud az égéstermék. Korszerűsége e két csőnek köszönhető, hiszen a távozó levegőben megmaradt hőenergiát a kazán visszaforgatja a rendszerbe, ezzel jelentős energiát spórol, ami környezetbarát fűtést biztosít, ráadásul az üzemeltetése is pénztárcabarát.

A kazáncsere, amennyiben nem engedélyköteles, nem kifejezetten költséges, hiszen az új kazán árán felül mindössze a szakembert kell megfizetni, így mindenképpen érdemes a korszerűsítésben gondolkodni, hiszen hamar visszahozhatja az árát.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 16. 13:53, péntek | PR

Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

A pandémia miatti koncertstop egy különleges produkciót hívott életre, a zenei show résztvevői a digitalizáció segítségével a földrajzi távolság ellenére együtt játszanak, rengeteg nézőhöz eljutva.

2021. Április 02. 14:00, péntek | PR

Lezárás alatt is nyelvvizsgázhatsz, megmutatjuk, hogyan!

A koronavírus miatti lezárások az élet sok területén okoznak nehézséget. Ha éppen most kellene nyelvvizsgáznod diplomához, álláskereséshez, külföldi felvételihez, akkor sincs veszve minden. Mutatjuk a megoldást!

2021. Március 19. 15:40, péntek | PR

A Jánosik Kft. takarítja Magyar Nemzeti Múzeumot

A Jánosik és Társai Kft. nyerte meg a Magyar Nemzeti Múzeum takarítására kiírt közbeszerzési eljárást 2+1 évre.

2021. Március 05. 15:43, péntek | PR

Így azért egyszerűbb szállást találni a Ceglédi Fürdő közelében

A jó idő közeledtével egyre több időt tudunk a szabadban tölteni. Ilyenkor nem csak sétálni, kirándulni lehet elindulni, de érdemes elgondolkodni azon, hogy elutazunk valahova, és kiszakadunk a monoton hétköznapokból.