Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Június 19. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Kásler: bizakodásra van okunk a járvánnyal szemben

Kásler: bizakodásra van okunk a járvánnyal szemben

Ha növelni tudjuk az átoltottságot és nem jelennek meg olyan vírusmutánsok, amelyek megkerülik az immunválaszt, akkor véglegesen megnyertük ezt a maratoni futást

- jelentette ki az emberi erőforrások minisztere pénteken a Zala megyei Nagypáliban. Kásler Miklós a koronavírus-járványról és a rákgyógyításról szóló rendezvényen - amelyen díszpolgári címet is átvett a település vezetőjétől - arról beszélt, senki nem tudja ma még, hogy mi lesz a koronavírussal. Sajnálatos körülmény, hogy nem teljesek az ismereteink a vírusról, ezért kaphat teret a nagyvilágban és Magyarországon is számtalan tévképzet.

A vírussal szembeni küzdelemben "bizakodásra van okunk" - fogalmazott Kásler Miklós, aki Oliver Cromwell angol hadvezér és államférfi ismert mondására utalva azt is hozzátette, "bízzunk a Jóistenben, de tartsuk szárazon a puskaport".

A miniszter a rendezvényen visszatekintett a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelem elmúlt másfél évére. Felidézte, hogy múlt év januárjában vált ismertté az első európai fertőzés, majd a rendkívül gyors reagálásnak köszönhetően hamarosan - Európában elsőként Magyarországon - létrejött az operatív törzs, hogy szabályozza a társadalom működését a járvány következményeinek minimalizálása érdekében.

Úgy fogalmazott, hogy a kezdetekkor semmilyen ismeretünk, tudásunk nem volt a vírusról, annak felépítéséről, terjedéséről, diagnosztikájáról vagy terápiájáról, ezért az emberiség történelme során leírt járványok tapasztalatait lehetett csak felhasználni. Mindegyik esetében a közös az volt, hogy valamilyen formában korlátozni kellett a kontaktusokat és távol tartani a vírusokat - magyarázta.

Kásler Miklós kitért arra is, hogy az első magyarországi beteg diagnosztizálása után milyen megelőző intézkedéseket tettek, de a közösségi terjedés elindulásával már a vírus szabta meg a teendőket. A sok ezer szakcikk a világban számtalan ellentmondást tartalmazott, ezért a szakemberek patológusok leírásából is igyekeztek megismerni a vírust, hogy a tünetek és teóriák következtetései alapján legalább enyhíteni lehessen a fertőzöttek tüneteit.

Míg tavaly nyárra a járványügyi intézkedésekkel sikerült megfékezni a vírus terjedését, addig őszre még súlyosabbá vált a helyzet a brit mutáns megjelenése miatt. Csak a tömeges oltás segíthetett, ezért szerzett be a magyar kormány nemcsak az Európai Unió által biztosított vakcinákból, hanem az orosz és a kínai oltóanyagból is - ismertette a miniszter.

A rendezvényen Köcse Tibor (független), Nagypáli polgármestere díszpolgári címet adományozott Kásler Miklósnak a világjárvány magyarországi káros hatásaival szembeni eredményes küzdelemért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.