Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 01. 14:32, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Jegybankelnök-jelölés - MSZP: Matolcsy György nem testesíti meg a szakmaiságot és nevetséges közszereplő

Jegybankelnök-jelölés - MSZP: Matolcsy György nem testesíti meg a szakmaiságot és nevetséges közszereplő

Az MSZP szerint a miniszterelnök által jegybankelnöknek jelölt Matolcsy György nem testesíti meg a szakmaiságot és egy nevetséges közszereplő, Varga Mihály pedig csak "ügyvezető" gazdasági miniszter lesz a kormányban, így az ellenzéki párt egyikük kinevezését sem támogatja a gazdasági bizottság pénteki ülésén - jelentette ki a testület ülése előtt Tukacs István újságíróknak.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére, akit Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter vált a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.
Tukacs István pénteken úgy fogalmazott: Matolcsy György volt az, akinek a minisztersége alatt a magyar gazdaság recesszióba fordult, a neve összefonódott a kapkodó költségvetési politikával, a túladóztatással, a megszorításokkal, a nyugdíjkassza elrablásával és számtalan olyan intézkedéssel, amelynek szakmai, közgazdasági alapja nem volt.
Az MSZP szerint Matolcsy György produkciója gazdasági miniszterként nem súlyos, hanem "szánalmas", hiszen a magyar gazdaság teljesítménye jelenleg a 2006-os szinten áll, a fogyasztás a 2003-as, a beruházások pedig a 2000-es szintre csökkentek, vagyis Matolcsy Györgynek "sikerült a gazdaságot a nullára hűtenie".
Emellett a szocialisták szerint Matolcsy nevetséges közszereplő, hiszen ő volt az, aki "a keserves magyar valóság mellett tündérmesét álmodott, ötletszerű gazdaságpolitikai ügyeket képes volt unortodox módszerként tálalni, és aki piros pöttyöt képzelt az újszülöttek fenekére" - mondta Tukacs István.
Az MSZP álláspontja szerint tehát Matolcsy Györgyön sem a szakmaiságot, sem a tekintélyt nem lehet számon kérni. "Attól, hogy az udvari bolond eldobja a csörgős sipkáját, még nem lesz belőle aranykulcsos kamarás" - fogalmazott Tukacs István.
Hozzátette: szerinte Varga Mihály csak ügyvezető gazdasági miniszter lesz a kormányban, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök pénteken nyilvánvalóvá tette, hogy a gazdasági miniszter mozgástere nulla, mivel nincs más útja, mint az eddigi gazdaságpolitika továbbvitele.
Az MSZP felszólítja Matolcsy Györgyöt, hogy ne tegyen kárt az MNB-ben és a monetáris politikában, valamint óvja meg a jegybank függetlenségét. Ismertette: Orbán Viktor a pénteki interjúban meghatározta azt is, hogy mi a dolga Matolcsy Györgynek az MNB élén: a kormányfő azt várja az MNB-től, hogy feladva önállóságát és függetlenségét a kormány gazdaságpolitikájának alárendelten cselekedjen. Ez példátlan a jegybank történetében - véli az MSZP.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben