Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 01. 16:49, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Jegybankelnök-jelölés - Bizottsági vita Matolcsy alkalmasságáról

Jegybankelnök-jelölés - Bizottsági vita Matolcsy alkalmasságáról

Míg a Fidesz Matolcsy György elköteleződését üdvözölte a konzervatív monetáris politika mellett, addig az ellenzék a jegybankelnök-jelölt eddigi nemzetgazdasági miniszteri tevékenységét bírálta pénteken a parlament gazdasági bizottságában.

Matolcsy György meghallgatásán Rogán Antal (Fidesz) üdvözölte a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter elköteleződését a konzervatív monetáris politika mellett; Kovács Tibor (MSZP) szerint Matolcsy kinevezése rendkívüli veszélyeket jelent, Volner János (Jobbik) a jegybanki függetlenség értékét kérdőjelezte meg, míg Scheiring Gábor (független) azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök "kormányának legsikertelenebb tárcavezetőjét" jelölte a jegybankelnöki tisztségre.
Rogán Antal, a bizottság elnöke úgy vélte: az előző hat évben sikertelen volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mert nem tudta megakadályozni a devizahitelek elszaporodását, és nem tudott hozzájárulni ahhoz, hogy teljesüljön az inflációs cél.
A Fidesz frakcióvezetője ezért üdvözölte, hogy Matolcsy György konzervatív jegybanki politikát helyezett kilátásba, az infláció ellenségeként határozta meg magát, és azt ígérte, mindent megtesz, hogy a devizahitelek ne terjedjenek el újra. Szintén helyeselte, hogy a jegybankelnök-jelölt nyitott más gazdasági szereplők véleményére. Kitért arra is, hogy az MNB-t nem egy személyben az elnök, hanem a monetáris tanács irányítja.
Kovács Tibor kétségbe vonta a kormány gazdasági sikereit. Példaként emelte ki, hogy a gazdaságpolitika nem tette lehetővé, hogy a sok Magyarországról kivándorló állampolgár belföldön munkát találjon, illetve azt, hogy az államadósság csökkenése ellenére nőttek az ország adósságfinanszírozási ráfordításai.
A képviselő egyben abbéli véleményének adott hangot, hogy Matolcsy György jegybankelnöki jelölése "rendkívüli veszélyeket jelent a magyar gazdaságra és társadalomra nézve". Leszögezte: a Magyar Szocialista Párt ezért nem tudja támogatni a Matolcsy György kinevezését.
Volner János azt hangsúlyozta, hogy a Jobbik "nem az a párt, amely a jegybank függetlenségének gondolatát jónak tartja". Kifejtette: Magyarország jelenleg nélkülözni kényszerül gazdaságpolitikai eszköztárából a jegybanki eszközöket, mivel azokat - mint mondta - az Európai Központi Bank birtokolja. Mint hozzátette, az MNB eddig a nemzetközi pénzpiacok érdekeit szolgálta, amikor magasan tartotta a jegybanki alapkamatot. A jobbikos képviselő egyben sürgette, hogy az új jegybankelnök szabadítsa meg a jegybankot "az ország érdekeivel ellentételesen működő bűnös rendtől".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során