Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Szeptember 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új eszköz segíthet a szklerózis multiplex korai felismerésében

Új eszköz segíthet a szklerózis multiplex korai felismerésében

Egy új szűrési technológia már a korai stádiumban diagnosztizálhatja a szklerozis multiplexet a pácienseknél, ráadásul a betegség fokára is választ adhat vérmintából - számol be a Health Day. Az orvosok így majd arra használhatják az eszközt, hogy megállapítsák, kiknél jelentkezik a betegség agresszívebb formája, így azoknál korábban elkezdhetik a gyógyszeres kezelést.

Ez a szűrési technológia azonban egyelőre még csak klinikai fázisban van, de reményt ad arra, hogy hamarosan segítségével kategóriákba sorolhatják a betegség fázisait, s ennek megfelelően kialakíthatnak egyéni kezelési módszereket.

A betegségben szenvedők 85 százaléka a szklerózis multiplex relapszáló-remittáló formájától szenved. Ezen kívül van még a primer progresszív, a szekunder progresszív és a progresszív-relapszáló.

Sokszor nehéz diagnosztizálni a szklerózis multiplexet, valamint még tovább tart megállapítani, hogy a páciens a betegség melyik típusától szenved. Emiatt azt is nehéz megjósolni, hogy az egyes gyógyszerekre hogyan fognak reagálni.

Ennek felgyorsításában és a megfelelő kezelés hamarabbi megtalálásában segíthet az új technológia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;