Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. November 15. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Idén harmincezer társaságot bírságoltak meg a beszámoló hiánya miatt

Idén harmincezer társaságot bírságoltak meg a beszámoló hiánya miatt

Közel ötvenezer vállalkozás törlését kezdeményezte az adóhivatal az elmúlt három évben azért, mert azok nem tettek eleget beszámolókészítési kötelezettségüknek. Az idén újabb harmincezer társaság akadt fenn a rostán, a mostani mulasztókra a hatóság – egy januári törvénymódosítás alapján – összességében milliárdos bírságot is kiszabott - írja a Magyar Nemzet.

A szabályszegés miatt a hatóság az utóbbi hónapokban több mint harmincezer társaságra rótt ki bírságot, mégpedig nem is keveset. A feledékeny cégektől több mint három és fél milliárd forint pénzbüntetés befizetését várja az adóhivatal.

A részletekről a NAV szóvivője, Linczmayer Szilvia azt mondta: több százezer hazai vállalkozás köteles beszámolót készíteni, a túlnyomó többségnek – a normál üzleti év szabályai szerint – május 31-ig kellett kitöltenie és az államhoz elektronikus úton eljuttatnia a dokumentumot. Az irat utóbb nyilvánossá válik, így a beszámolók voltaképpen a gazdaság átlátható és tiszta működését szolgálják. Mint a szóvivő elmondta, a cégek közlései arra hivatottak, hogy az állam mellett a piaci szereplők is megfelelő információhoz jussanak egy-egy vállalkozás működéséről, helyzetéről. Az adóhivatal nyáron azt állapította meg, hogy idén harmincezer vállalkozás nem tartotta be az előírást, így részükre a hatóság felszólítólevelet postázott. A küldemények harminc napot adtak az érintetteknek a beszámoló elkészítésére, a felhívásnak a NAV mulasztási bírság kiszabásával adott nyomatékot. – Az első felszólítólevelek címzettjeire átlagosan 114 ezer forintos büntetést rótt ki a hivatal – közölte a szóvivő, majd megjegyezte, hogy a jogszabály szerint a mulasztás pótlására kötelező első levélben legfeljebb félmilliós bírságot állapíthat meg a hatóság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.