Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Június 12. 07:18, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Idén 3-4 százalék között bővülhet Európában a turizmus

Idén 3-4 százalék között bővülhet Európában a turizmus

Idén a nemzetközi turistaérkezések számának növekedése világszinten várhatóan 3-4 százalék között lesz, Európában a világátlaghoz hasonló növekedés várható az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) várakozása szerint.

Ismerteti a Magyar Turizmus (MT) Zrt. MTI-hez eljuttatott hírlevelében az UNWTO legfrissebb World Tourism Barometer jelentése alapján.
A legfrissebb, 2014-es adatok szerint Magyarország a világ legjobbjai között van a nemzetközi turistaérkezések bővülésében: a világátlagnál háromszor, az európai átlagnál pedig több mint négyszer volt gyorsabb volt a magyar növekedési ütem tavaly. Magyarországon a nemzetközi turistaérkezések száma 13,7 százalékkal, 12,1 millióra bővült tavaly.

Világszinten az UNWTO előzetes adatai szerint 4,4 százalékkal (48 millióval) nőtt 2014-ben, így elérte az 1135 milliót a turistaérkezések száma. Európában 2014-ben 583,6 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak, 3,0 százalékkal (17 millióval) többet, mint 2013-ban. Az Európai Unió 28 országában 5,3 százalékkal bővült a nemzetközi turizmus, ezzel a turistaérkezések száma elérte a 457 milliót.

A nemzetközi utazásokból származó bevételek 3,7 százalékkal 1245 milliárd dollárra nőttek világszerte. Ez a nemzetközi közlekedésből származó bevételekkel kiegészülve 1466 milliárd dollárnyi, nemzetközi turizmusnak köszönhető exportbevételt jelentett világszerte. Magyarországon gyorsuló ütemben, 14,0 százalékkal 5,9 milliárd dollárra nőttek a nemzetközi utazásokból származó bevételek.

A nemzetközi turizmus alakulását az idén számos nemzetközi esemény is pozitívan befolyásolja, Európában például a milánói világkiállítás (Expo 2015), illetve Európa Kulturális Fővárosai - a belgiumi Mons és a csehországi Pilsen - is minden bizonnyal sok turistát vonzanak majd.

Az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) 2015. első negyedévéről szóló jelentése szerint az európai desztinációk többsége pozitív eredményekről számolt be. A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság idei első negyedévi adatai szerint Európában nőtt leginkább a szállodák foglaltsága, 3,1 százalékkal, és a pénzügyi mutatók is kedvezően alakultak.

A Tourism Economics adatai, illetve becslése szerint az Európába irányuló nemzetközi turistaérkezések számában 2015-re 1,0 százalékos növekedést, ezen belül az EU-tagországok esetében 2,0 százalékos bővülést várnak.

A növekedés motorja továbbra is a kontinensen belüli forgalom, Európa legnagyobb gazdaságai, Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország helyzete erősödik. A régió turizmusának további lendületet ad a legnagyobb távoli küldőpiacról, az Amerikai Egyesült Államokból érkező forgalom bővülése.

Noha a kínai és indiai beutazók aránya Európában ma még kevésbé szembetűnő, figyelemreméltó, hogy a kínai vendégéjszakák száma majdnem mindenhol nőtt, és a növekedés üteme két számjegyű volt. Az indiai forgalom egy-két ország kivételével szintén mindenütt kiemelkedő mértékben növekszik.

Az UNWTO jelentés részletes magyar nyelvű összefoglalása letölthető a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól.

Címkék: európa, gazdaság, turizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;