Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 11. 12:51, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Huszonöt év késéssel kerül a képernyőre egy csehszlovák tv-sorozat

Huszonöt év késéssel kerül a képernyőre egy csehszlovák tv-sorozat

Negyedszázados késéssel ezen a héten kerül képernyőre a Repülő Delfin (Letící Delfín) című hétrészes csehszlovák tévéfilmsorozat.

Az L-29 Delfín nevű népszerű sugármeghajtású repülőgép történetét feldolgozó alkotás forgatását röviddel az 1989 novemberi rendszerváltozás előtt fejezte be a korabeli állami csehszlovák televízió. A bársonyos forradalom idején a köztelevízióban először szinte megfeledkeztek a filmsorozatról, majd túlságosan propagandisztikusnak ítélték. Felszólították Vladimír Kravciak rendezőt, hogy az alkotást az új kor követelményei szerint vágja meg újra, tehát távolítsa el belőle a kommunista propagandának minősített jeleneteket. Miután Kravciuk ezt elutasította, a sorozat az archívumba került.
A sorozat egy repülőgépgyárban játszódik, ahol a fiatal konstruktőr, Velinsky megpróbálja keresztülvinni azt az elképzelését, hogy Csehszlovákiában is gyártsanak sugármeghajtású repülőgépeket. Velinsky kezdeményezését, javaslatát először elvetik, sőt támadják, de a konstruktőr és támogatóinak többéves küzdelme után a terv mégis megvalósul. Elkészül az L-29 Delfín sugármeghajtású repülőgép prototípusa, és miután egy, a szocialista táboron belüli versenyen jobbnak bizonyul a hasonló szovjet és lengyel gépeknél, megindulhat a sorozatgyártása is.
Velinsky konstruktőr szerepét Edward Tomás alakítja, és komoly szerepe van a sorozatban Ladislav Chudík népszerű szlovák színésznek is. A filmsorozat zenéjét Ladislav Staidl, az egyik legnépszerűbb cseh slágerszerző készítette.
Bár a sorozatban kétségtelenül jelen van a szocialista rendszer ideológiája, a kritikusok szerint nagyon érdekes és izgalmas filmről van szó, amely különösen a repülőgépek, a repülőipar és annak háttere iránt érdeklődők körében arathat ma is sikert.
A Repülő Delfin című sorozatot a Barrandov cseh kereskedelmi televízió tűzte műsorára.
Csehországban rendkívül népszerűek a szocialista évtizedekben készített tévéfilmsorozatok és filmek, és gyakorlatilag az összes televízió rendszeresen vetíti őket.

Címkék: Kultúra-film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során