Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 01. 18:13, csütörtök | Helyi
Forrás: ceglédinfó

Húszéves a Dobosgála

Húszéves a Dobosgála

Húszéves a Dobosgála címmel nyílt kiállítás április 26-án a Ceglédi Galériában.

A város önkormányzata, a Tam-Tam Dobcentrum, valamint a Magyar Ütőhangszeres Kultúráért Alapítvány szervezésében létrejött esemény a jövő hétvégi huszadik jubileumi Nemzetközi Dobos- és Ütős Gála kísérőrendezvénye, mely az eddigi tizenkilenc gálát mutatja be.



Aki ellátogat a Ceglédi Galériába, biztosan mindent megtudhat a Kármán Sándor által megálmodott Dobosgála múltjáról, elmúlt esztendőiről. Valamennyi dobosgála plakátja, az eddig fellépők névsora, minden külföldi sztár fényképe, a legjobb dobszólókról készült felvételek, az arany dobverővel kitüntetett dobművészek bemutatása, felszerelések és néhány részlet a szervező legújabb könyvéből – ezek mind megtalálhatók a múlt hétvégén nyílt kiállításon.



„A kiállítás persze többről szól, elsősorban arról, hogy itt egy nagyszerű, töretlen életmű, egy nem mindennapi kulturális alkotás kibontakozását láthatjuk. A dobosgála, a dobmúzeum, az ehhez fűződő kiállítássorozatok és maga Kármán Sándor egy idevágó terminus technicust alkalmazva Cegléd USP-je, azaz máshol nem található egyedi ajánlata, értéke, látványossága, nemzetközi vonzerővel rendelkező idegenforgalmi terméke. Kármán Sándor produkciói túlnőttek a város határain.” – fogalmazott a kiállítást megnyitó dr. Hajdu Endre. A dzsesszkedvelő elmondta: a tárlaton lépésről lépésre követhető a Kármán-módszer fejlődésvonala. Hogyan lesz az ötletből koncepció, miként épül fel szisztematikusan az egész dobmúzeum, a dobosgála rendszere, a műsorszerkesztéstől a fellépők kiválasztásán át a kísérő programokig és kiáűllításokig.



„A dobmúzeum Európa szerte ismert létesítménnyé vált, a dobosgálákat pedig messze földön ismerik. Ami itt született az Cegléd kulturális életének kitörölhetetlen része, ma már hagyomány és a magyar jazztörténet aranylapjain a helye. Ezt a színvonalat azonban úgy lehet elérni és a mai napig tartani, hogy minden esemény és mozzanat mögött professzionális szervezői és kivitelezői munka áll.” – méltatta a dobosgálák szellemi atyjának örökségét dr. Hajdu Endre.



A színvonalas kiállításon a Nyugat-Afrikai zenei világot képviselő Cheikh Ibrahima Fall ütőhangszeres művész dobjátékával működött közre. A 20. Dobosgála legközelebbi kísérőrendezvénye a 17. század műfaját, a toronyzenét idézi majd fel: május 3-án lesz ugyanis a Párbeszéd elnevezésű performance, ami a Református Nagytemplom tetején játszó dobos és a légvonalban száz méterre vele szemben levő tanítványainak a dobok nyelvén történő beszélgetése lesz majd.

Szokolai Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció