Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2011. Május 31. 09:27, kedd | Helyi
Forrás: InfoCegléd

Hősök Napja

Hősök Napja

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is megemlékeztek a világháborúban elesett hősökről. Idán május 27-én pénteken tartotta a város ünnepi megemlékezését.

A Hősök Napján a háborúban elesett katonákra emlékezünk. A megemlékezést országszerte május utolsó vasárnapján tartják, ami idén egy időpontba esett a városi gyermeknappal, ezért Cegléden május 27-én tisztelegtek a hősök előtt. Az esemény Ceglédi Város Önkormányzata és a Várkonyi István Általános Iskola és Óvoda közös szervezésében jött létre. A megemlékezésre az I. és II. világháborús emlékműnél került sor. A himnusz közös eléneklését követően Milusné Józsa Márta, a Várkonyi István Általános Iskola és Óvoda igazgatónője tartotta megemlékező beszédét, majd az iskola tanulóinak műsora következett.

A történelmi egyházak tiszteletadása után az emlékmű koszorúzásával zárult az esemény. A rendezvényen a szolnoki Szent László Hadosztály és Honvéd Hagyományörző Egyesület közreműködött.

A hősök napjára első ízben Abele Ferenc vezérkari őrnagy tett javaslatot, azzal a céllal, hogy minden község kőemléket állítva legyen köteles megörökíteni a világháborúban elesett hősök neveit. Kezdeményezése 1917-ben emelkedett törvényerőre, ekkor kötelezővé tették a hősi emlékművek állítását. 1924-ben egy újabb törvény a nemzeti ünnepek közé sorolta a magyar hősökről való emlékezést, május utolsó vasárnapját a Hősök Emlékünnepévé nyilvánítva.A II. világháború után politikai és szimbolikus tartalma miatt tilalommal sújtották, eszmei üzenetét diszkreditálták.

Csak a rendszerváltozást követően nyerhette vissza eredeti jelentését. A Magyar Köztársaság Országgyűlése, adózva az elmúlt ezredév mindazon magyar hősei emléke előtt, akik a haza szabadságáért és függetlenségéért, illetve a nemzet fennmaradásáért vérüket ontották vagy életüket áldozták, a nemzet erkölcsi adósságát törlesztette 2001-ben, amikor a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a Magyar Hősök Emlékünnepéről szóló törvényt elfogadta.

Fotó: Kisfaludi István

Címkék: rendezvény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció