Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Augusztus 17. 13:58, kedd | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Horvátországban és Szlovéniában is a negyedik hullámra figyelmeztetnek

Horvátországban és Szlovéniában is a negyedik hullámra figyelmeztetnek

Az egészségügyi hatóságok nem elégedettek az átoltottság arányával Horvátországban és Szlovéniában, a szakemberek pedig a negyedik hullámra figyelmeztetnek - írta a helyi sajtó hétfőn.

Milan Krek, a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) igazgatója szerint a helyzet komoly, a járvány exponenciálisan terjed, és egyre többen kerülnek kórházba is. "Minden jel arra mutat, hogy gyorsan ideér a negyedik hullám" - mondta.

Kiemelte: a járványhelyzet rosszabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt. "Megengedhetetlen, hogy az országban 300 ezer, 50 év feletti ember még nem kapott oltást, miközben raktáron áll 700 ezer adag vakcina" - tette hozzá.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 954 207-en kaptak védőoltást, közülük 851 160-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 45, illetve 40 százaléka.

Hétfőre 56 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki Szlovéniában. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 45-en vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 46 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 366 ezret. A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8285-re emelkedett. Kórházban 212 beteget ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 679 731-en kaptak védőoltást - a jogosultak 41,4, a felnőtt lakosság 49,7 százaléka -, közülük 1 549 881-en már a második adagot is felvették.

Ivana Pavic Simetin, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatóhelyettese szerint Horvátországot már elérte a járvány negyedik hulláma.

"Ennek lesz egy dinamikája, a fertőzöttek száma kezd felfelé ívelni, majd csökkeni fog az intézkedések szigorításával, illetve a beoltottak számának növekedésével" - hangsúlyozta, hozzátéve: egytelen védőoltás sem hatékony száz százalékban, és mindenkinél lehetnek mellékhatásai, amelyek főleg enyhék és gyorsan elmúlnak. "Ez nem ok arra, hogy ne oltassuk be magunkat" - húzta alá.

Mindkét említett országban kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a hétköznapokon szoktak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése