Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. December 17. 14:29, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Hogyan fogy majd a félmilliós torta?

Hogyan fogy majd a félmilliós torta?

A béren kívüli juttatások komoly változáson mennek át 2012. január 1-jétől.

A csütörtöki szakmai konferencián az adójogi változások mellett szó esett a jövőre bemutatkozó Erzsébet-utalványról és a Széchenyi-pihenőkártyáról is.

2012 a nosztalgia éve lesz, hiszen a 2010-ben hatályon kívül helyezett szabályozások egy része visszatér – kezdte Andrási Jánosné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal osztályvezetője, aki a béren kívüli juttatások adójogi változásait ecsetelte csütörtökön a Gellért Szállóban.

A természetbeni juttatások közül a ruházati hozzájárulás például tavaly tavasszal eltűnt. Most visszatér – közölte a NAV osztályvezetője. Ha természetben minden dolgozónak ugyanolyan értékű természetbeni juttatást adunk, amely korábban nem volt nevesítve, akkor újra lehetővé válik a ruhaadományozás. Lehet ruházati juttatást adni, bérletet venni a dolgozónak úgy, hogy nem annak kell majd adóznia utána. „Itt jön be a kafetéria is a körbe: az volt a lényeg, hogy a dolgozó választhasson a béren kívüli juttatások közül. 2012-től a kafetéria keretében azonos kínálatból különböző juttatást lehet választani anélkül, hogy bárki is rosszabbul járna. Az új szja-törvénynek gyakorlatilag ez a lényege” – tett pontot a magyarázat végére Andrási Jánosné.

Újra divatba jöhet az aranyóra

Az egyik legfontosabb változás az üzleti ajándék értékhez kötöttsége lesz. Örömmel jelenthetem: jövőre megint lehet igazolás nélkül aranyórát ajándékozni a partnernek. A munkáltatók boldogan konstatálhatják majd ezt – hangsúlyozta az adószakértő. Kitételként viszont bekerült a szabályozásba, hogy az üzleti minimálbér 25 százalékát nem haladhatja meg az ajándékozás értéke – magyarázta az osztályvezető. Hozzátette: ez egy nagyon kedvező szabályozás, hiszen a partnerek mellett mostantól a dolgozókat is titkolózás nélkül meg lehet ajándékozni.

A reklámcélú juttatások szabályváltozásaival kapcsolatban elhangzott, a törvénymódosítási javaslatok zöme nem ment át a parlamenten, így azok jó része nem változik.

Üdülési csekket jövőre nem lehet már adni adómentesen, persze ez nem jelenti azt, hogy ez a juttatás teljesen megszűnne. Szintén kikerül a körből az internethasználat juttatásának lehetősége is, de a szakértő kiemelte, ezt a mai világban már talán nem hiányolják annyira a munkavállalók. Megmaradt viszont az iskolakezdési támogatás és a saját üdülőben történő nyaralás támogatása is.

30 ezer forint meleg ételre

A szakember kiemelte a Szép-kártyával kapcsolatos változásokat. A kártyának három alszámlája lehet: egy a szálláshely szolgáltatásra, egy a vendéglátásra vehető igénybe, a harmadik zseb pedig a szabadidőcsekk lesz. 225 ezer forint adható az elsőre, 150 ezer a másodikra és 75 ezer a harmadikra. Akinek több munkaviszonya van, nyilatkoznia kell majd ezeknek a juttatásoknak a mértékéről. Meleg étkezésre összességében akár harmincezer forintot is költhet majd a dolgozó, és ez óriási dolog – zárta a NAV osztályvezetője.

Félmilliós a torta

Ösztönözni az öngondoskodást, fejleszteni a gazdaságot, és hozzájárulni a szociálpolitika elemeihez. Ez a három dolog vezette a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), amikor kidolgozta a Szép-kártya rendszerét – ragadta magához a szót Nemes Andrea, az NGM főosztályvezetője. Félmillió forintos a torta mérete: ekkora összeget áldozhatnak majd dolgozónként béren kívüli juttatásokra a cégek. A már említett három alszámla mellett rendelkezésre áll az évi 60 ezer forintig, étkezési célra igénybe vehető Erzsébet-utalvány és az egészségpénztár.

A Szép-kártya egyszerű, modern fizetőeszköz lesz, a rajta lévő összeget a következő év december 31-ig lehet majd igénybe venni, és a közeli hozzátartozók részére társkártya is igényelhető, rögzítette Nemes Andrea. Jelenleg az OTP, az MKB és a K&H csoport bocsájtja ki a kártyát, a kör azonban bővülhet. A korábbi 300 ezer forint helyett 2012-től 450 ezerre nő a feltölthető maximális összeg. Telefonos engedélyezésen keresztül, interneten és a POS-termináloknál fogadják majd el a kártyát. A cél, hogy a kedvező szja-fizetési lehetőséget teljesen kihasználják a munkáltatók és a munkavállalók, és ezzel komoly összeget lehessen visszaforgatni a gazdaságba – szögezte le az NGM delegáltja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során