Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 26. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Hétfőn döntenek az adóemelésekről - kiderül mi lesz drágább

Hétfőn döntenek az adóemelésekről - kiderül mi lesz drágább

Az Országgyűlés hétfőn dönt a játékadó, valamint a gázolaj, az alkoholos és a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről.

Ahhoz, hogy az adóemelés november 1-jén hatályba léphessen, a képviselőknek az államháztartási törvényt is módosítaniuk kell. Kedden a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorításáról mondhatják el véleményüket a képviselők, miután a kormány az uzsorások eddiginél szigorúbb büntetését javasolta.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 6-án, a lovasberényi kormányülés után jelentette be, hogy a kabinet négy intézkedéssel foltozná be azt a 100 milliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett. Az egyik a jövedékiadó-emelés, ebből két hónap alatt 10 milliárd forint többletbevételt vár a kormány.

A döntéssel a gázolaj jövedéki adója 97 forintról 110 forintra nőhet, míg a dohánytermékeké 7, az alkoholtermékeké 5 - az aromázott szeszesitaloké 50 - százalékkal, a játékadó pedig ugyancsak 50 százalékkal emelkedne.

A parlamentnek hétfőn dönt arról a kormányzati javaslatról, mely szerint a dohánytermékek jövedéki adója egy év alatt három lépcsőben nőne. A benzin jövedéki adója nem változik, a gázolaj drágulását ugyanakkor a fuvarozóknak járó kompenzációval enyhítenék - tájékoztatott a köztévé.

Várhatóan az adóváltozásokat tartalmazó jogszabályhoz fűzött zárószavazás előtti módosító indítvánnyal orvosolja majd a kormánytöbbség, hogy a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését lehetővé tévő, hétfőn elfogadott törvény nem mentesíti a jövedelemadó- és az illetékfizetés alól azokat, akik szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel, de a jelzálogot a lakóingatlanukra terhelték. A képviselők ezen is változtathatnak hétfőn - összegezte a köztévé.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni