Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 18. 06:56, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Havazás - Huszonhat út járhatatlan a Dunántúlon

Havazás - Huszonhat út járhatatlan a Dunántúlon

Huszonhat út vált járhatatlanná hóátfúvás miatt a Dunántúlon, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt kéri, hogy az érintett területeken senki ne induljon útnak. Elzárt település nincs az országban.

A szervezet péntek reggeli tájékoztatása szerint az erős szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat az úttestre a Dunántúlon, így Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében összesen 26 útszakasz járhatatlan.
A fő- és mellékutak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, valamint Vas és Zala megyében többfelé hókásásak, latyakosak, hóbordásak, a mellékutak havasak, nehezen járhatók. Az eddig lehullott hó vastagsága átlagosan 30-40 centiméter - tudatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Viharos szél okoz hófúvást Vas megyében, ahol minden település megközelíthető, de több alsórendű út csak egy nyomon járható, nyolcat pedig le kellett zárni - közölte a Magyar Közút Kht. Vas Megyei Igazgatóságának ügyeletese pénteken kora reggel az MTI-vel.

Nagy Györgyi elmondta: éjszaka friss hó nem hullott a megyében, de a viharos szél miatt megyeszerte, főleg a szombathelyi és sárvári részen hóátfúvások vannak.
Lezárták a forgalom elől a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, a Pápoc és a megyehatár, a Csepreg és Újkér, a Csepreg, Bük és Tompaládony, valamint az Ölbő és Sárvár közötti utat - sorolta az ügyeletes.
A 84-es úton a hegyfalui körforgalomtól a megyehatárig csak a személygépkocsikat engedik közlekedni, a kamionokat és teherautókat nem.
Folyamatosan érkeznek jelzések a közútkezelőhöz járművek elakadásáról, de személyi sérüléssel járó baleset tudomásuk szerint eddig nem történt.
Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: amíg előző nap főleg kamionokat, éjjel inkább bajba jutott személygépkocsikat és utasaikat kellett menteniük a tűzoltóknak, éjféltől 14 esetben vonultak a vasi tűzoltók ilyen műszaki mentéshez.

Tucatnyi alsóbbrendű út járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, de minden településre el lehet jutni – közölte az MTI érdeklődésére péntek reggel a Magyar Közút megyei ügyelete.

Csorna, Fertőszentmiklós és Mosonmagyaróvár környékén vannak a járhatatlan szakaszok. A főutakon, ha a megszokottnál lassabban is, de lehet közlekedni, nehézséget egyedül a 83-as út Tét és Tétszentkút közötti szakaszáról jelentettek.

Utakat zártak le Zalában a hófúvás miatt.

Két mellékutat lezártak, és több főútvonal is nehezen járható Zalában a péntekre virradó éjszaka feltámadt szél által okozott hóátfúvások miatt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyeletének tájékoztatása szerint lezárták az utat Kisgörbő és Zalaszentgrót, valamint Söjtör és Tófej között. A hóátfúvások miatt nehezen járható a 75-ös és a 76-os út, valamint a Letenye és Tótszerdahely, továbbá a Lenti és Bajánsenye közötti útszakasz.
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek elmondta: csütörtök este óta hat helyszínre vonultak műszaki mentésre. Pölöskefőnél egy menetrendszerű autóbusz akadt el utasaival, két-két esetben kenyérszállító teherautót és kamiont kellett kimenteni a hó fogságából, Nagykanizsán pedig személyautók akadtak el a hóban.
A közútkezelő és a katasztrófavédelem is közölte: elzárt település nincs Zalában, de a hóátfúvások miatt egyre rosszabbak az útviszonyok.

Lezárták a Veszprém és Tapolca közötti utat Nagyvázsonynál.

Baleseti helyszínelés miatt lezárták a Veszprém-Tapolca utat Nagyvázsonynál - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.

Gaál Csaba elmondta: a 7301-es úton csúszott össze egy személyautó és egy busz. A balesetben egy ember megsérült.
Terelőútvonal nincs, ezért célszerű más útvonalat választani - figyelmeztetett a szóvivő.

Hajnalban több mint harminc esethez riasztották a tűzoltókat.

A télies időjárás, a rossz útviszonyok miatt pénteken már a hajnali órákban több mint harminc esethez riasztották a tűzoltókat – közölte az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóságának (OKF) helyettes szóvivője az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta: az elmúlt napokhoz hasonlóan közúti balesetek, elakadt járművek miatt hívták a tűzoltókat.
Csütörtökön 130 közúti balesetnél kellett beavatkozniuk, és 80 úton rekedt járművet szabadítottak ki főként Vas, Veszprém és Zala megyében.
Hajdu Márton ismét felhívta a figyelmet, hogy az esetleges balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, valamint legyen az autóban vontatókötél és lapát, amelyekkel egymásnak is segíteni tudnak az autósok.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye egyes kistérségeire hófúvás miatt. Ezeken a területeken egy-három órán belül erős hófúvásra lehet számítani, a viharos szél miatt a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszok várhatók. Emellett csaknem az egész Dunántúlon érvényben van első- vagy másodfokú riasztás a hófúvás miatt.
Az OKF azt kéri, hogy az érintett területeken, csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos, és csak a téli időjárásra felkészített járművel. Az autón legyen téli gumi, ahol kötelező, használják a hóláncot. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy folyamatosan figyelje a hatósági felhívásokat, az időjárás-jelentést, és tájékozódjon az útviszonyokról.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.