Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Szeptember 14. 06:56, hétfő | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Eddig bírta Németországban – ideiglenesen újra határellenőrzés van

Eddig bírta Németországban – ideiglenesen újra határellenőrzés van

Az európai menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést

- jelentette be vasárnap esti rendkívüli sajtónyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben. A szövetségi rendőrség közlése szerint az intézkedés vasárnap délután 17 óra 30-kor életbe lépett.
Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba.

Erre "biztonsági okokból is sürgősen szükség van", és "kifejezetten ezt írja elő a schengeni határkódex" - mondta a német belügyminiszter, utalva a Schengeni határellenőrzési kódex 23. cikkére, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra - illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot - visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

Németország továbbra is betartja a menekültek védelmére vonatkozó európai és nemzeti előírásokat - mondta Thomas de Maiziere.

Aláhúzta: "Az érvényes európai jog szerint Németország egyáltalán nem illetékes" az EU-ba érkező, "menedéket kereső emberek legnagyobb részének" ügyében.

A menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírások "változatlanul" érvényesek. "Felszólítom valamennyi tagállamot, hogy a jövőben ismét tartsák magukat ehhez" - mondta a német belügyminiszter.

A dublini rendelet szabályai alapján "az illetékes tagországnak a menedékkérőt nemcsak regisztrálnia kell, hanem le kell folytatnia a menekültügyi eljárást" - tette hozzá.

A menedéket kereső embereknek is el kell fogadniuk: nem tehetik meg, hogy "egyszerűen kiválasztanak egy tagállamot, ahol menedékjogot kérnek" - hangsúlyozta de Maiziere, hozzátéve, hogy ez akkor is érvényes lesz majd, amikor bevezetnek egy "európai elosztási rendszert".

A határellenőrzés ideiglenes visszaállítására azért is szükség volt, mert a németek hatalmas mértékű segítőkészségét "nem szabad túlerőltetni". Az intézkedés egyben "jelzés Európának", üzenete az, hogy Németország "vállalja humanitárius felelősségét, de a menekültek nagy számával járó terheket szolidárisan meg kell osztani Európán belül" - jelentette ki a miniszter.

Az ideiglenes határellenőrzés nem old meg minden gondot, "de egyszerűen szükségünk van valamivel több időre és bizonyos mértékű rendre a határainkon" - mondta.

A menekültválság kezelésében döntő jelentőségű a válságövezetekben nyújtandó segítség, hogy ne induljon el még több ember a menekülttáborokból, illetve Szíriából vagy Irakból. Ez is súlyponti elem lesz az uniós belügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán. Ezen kívül "a lehető leggyorsabban meg kell valósítani a várakozási övezetek európai koncepcióját Görögországban, Olaszországban, adott esetben Magyarországon", és ez is szerepel a napirenden a belügyminiszteri ülésen - ismertette Thomas de Maiziere.

Hozzátette: a határellenőrzés visszaállításáról egyetértésben döntöttek a koalíciós pártok - a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) -, s az intézkedéssel a tartományi belügyminiszterek is egyetértettek. Az döntésről tájékoztatták a parlamenti ellenzéki pártokat és konzultáltak Ausztriával.

A határvédelemért felelős szövetségi rendőrség (Bundespolizei) közölte: felkészültek arra, hogy a határellenőrzést "egy hosszabb időszakra" kell fenntartani.

"Az intézkedés célja, hogy korlátozzák a harmadik országokból érkező, útlevél- és vízumköteles állampolgárok ellenőrizhetetlenné és irányíthatatlanná vált beutazását" - áll a közleményben. A szövetségi rendőrség "intenzív ellenőrzést" kezd - tették hozzá.

Dieter Roman, a szövetségi rendőrség elnöke a közleményben kiemelte: lehet arról vitatkozni, hogy több vagy kevesebb, "ilyen vagy amolyan" bevándorlásra van szükség, de "akármelyik változatot is választjuk, valamennyinek az előfeltétele az irányítás".

Határzár Németországban – ideiglenesen újra határellenőrzés van

A parlamenti (Bundestag) ellenzéki pártok - a Baloldal és a Zöldek - bírálták a szövetségi kormány döntését.

"A határokat le lehet zárni, de ezzel még nem oldódnak meg a problémák" - nyilatkozott Gregor Gysi, a Baloldal frakcióvezetője, aki szerint elsősorban a menekülthullámot kiváltó okokat kell kezelni.

A berlini vezetés "a határellenőrzéssel eltereli a figyelmet a saját csődjéről" - mondta Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetője.

A kormányzó nagykoalíció pártjai üdvözölték a kormány döntését. A bajor CSU részéről kiemelték, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása az ő kezdeményezésükre történt.

A Bild című lap online kiadásában megjelent hírmagyarázat szerint az intézkedés nem azt jelenti, hogy Németország nem fogad be több menedékkérőt. Az érkezőket a Dublin III. rendelet előírásai alapján a határon regisztrálják, majd befogadó állomásokra szállítják őket, és megvizsgálják, hogy benyújthatnak-e Németországban menedékjog iránti kérelmet. Amennyiben nem jogosultak erre, visszaszállítják őket az illetékes tagállamba, vagyis abba az uniós országba, ahol beléptek az EU területére.

A német menekültügyi ellátórendszer az utóbbi hetekben egyre nehezebben birkózott meg a folyamatosan erősödő menekülthullámmal. Bajorországba - ahol eléri Németországot az úgynevezett balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger nyugati medencéje felől észak felé igyekvő menedékkérők hulláma - augusztus vége óta 63 ezer menedékkérő érkezett.

Az embereket igyekeztek a szokásos eljárással, a terhek megosztását szabályozó rendszer alapján elosztani a 16 tartomány között, de az utóbbi napokban egyre több tartomány jelezte, hogy már nem tud több menedékkérőt elhelyezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése