Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2022. Augusztus 04. 13:40, csütörtök | PR
Forrás: (x)

HACCP igazolás – a garantált élelmiszerbiztonság

HACCP igazolás – a garantált élelmiszerbiztonság

Az ipar és a gazdasági termelés összes területére vonatkoznak bizonyos szigorú jogszabályok és betartandó előírások.

Ez fokozottan igaz, ha fogyasztási cikkekről, elsősorban élelmiszerekről beszélünk. A HACCP az élelmiszeripari jól ismert keretrendszere, mely lefekteti az alapszabályokat.

Szabványosított élelmiszerbiztonság

Élelmiszerekkel napi szinten érintkezünk, vásároljuk, fogyasztjuk azokat, boltokba, éttermekbe járunk, vagy épp otthon készítjük el az aznapra szánt ételeket. Az élelmiszerek útja ugyanakkor nem a boltok polcain vagy épp a kifőzdék konyháján kezdődik. Az élelmiszeripari szabályok és ezen belül is a HACCP is kifejezetten a „termőföldtől az asztalig” elvet tartja szem előtt. Az élelmiszerek útját tehát a legelső lépcsőfoktól az utolsó, a fogyasztást közvetlenül megelőző pontig követik és szabályozzák.

A HACCP mozaikszó röviden összefoglalva a veszélyelemzést és a kritikus ellenőrzőpontokat takarja. Egy olyan keretrendszert alkot, melyen belül egyszerűbben és átláthatóbban ellenőrizhetők és szabályozhatók az élelmiszeripari szereplők, legyen az termelő, gyártó vagy épp szolgáltató. A cél az élelmiszerbiztonság elérése és ezzel a fogyasztói elégedettség növelése. A HACCP igazolás pedig éppen az előbbi meglétét tanúsítja a vállalkozások számára.

Igazolt minőség

A HACCP igazolás az élelmiszeripari szereplők számára – legyen az bármelyik kisebb szegmense – nem lehetőség, hanem kötelesség. Az élelmiszerek értékesítése és feldolgozása is e keretrendszer szabályaihoz kell, hogy igazodjon. A HACCP több területtel is foglalkozik: munkaeszközök, munkaerő, műveletek, tárolás, minőség és még sorolhatnánk. Lényegében minden olyan higiéniai és élelmiszerbiztonsági kérdés ide tartozik, mely az élelmiszerek életútja során felmerülhet.

Egy HACCP igazolás nem csupán az élelmiszeripari szereplők, vendéglátóegységek és üzletek szempontjából lényeges, hanem a fogyasztók számára is jelképes fokmérő. Az elérhető minőség mindenki számára kiemelten fontos, a vásárlók a pénzükért szeretnének megfelelő minőségű árukhoz jutni. A HACCP igazolás számukra is jelzi, hogy az adott hely megfelel a jogszabályi előírásoknak, az onnan beszerzett élelmiszerek pedig biztonságosan fogyaszthatók.

A rendszer ismerői

A HACCP igazolás megszerzése tehát nélkülözhetetlen, ugyanakkor a rendszer kritériumainak folyamatos fenntartása külön embert kíván. Így az élelmiszeriparban, kereskedelemben, vendéglátásban dolgozó szakemberek számára jó lehetőség lehet egy HACCP rendszergazda képzés is. Ez a képesítés minden olyan ismeretet megad a munkavállalóknak, melyek ahhoz szükségesek, hogy a kialakított HACCP rendszer kritériumait folyamatosan ellenőrizhessék, javíthassák, vagy épp fejleszthessék.

A HACCP igazolás tehát csak az első lépés, a rendszer szinten tartása pedig egy folyamatos feladat. Az élelmiszerbiztonság mindig is kiemelt fontosságú volt és napjainkban is az. Ennek tükrében pedig a HACCP rendszerekhez kapcsolódó munkakörök kifejezetten jó lehetőségeket tartogatnak. Az élelmiszerek és fogyasztók biztonsága pedig akár mások hivatása is lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 10:06, péntek | PR

K&H: többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”? felfelé mennek az árak

Budapest, 2022. augusztus 12. – Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk.

2022. Augusztus 11. 08:03, csütörtök | PR

Útmutató kezdőknek a sportfogadásokhoz, és a számoláshoz

Cikkünkből megtudhatod, hogy hogyan értelmezd az oddsokat, és hogy milyen fogadásokat érdemes kötni.

2022. Augusztus 08. 16:26, hétfő | PR

Újabb takarítási pályázaton nyert a Jánosik Kft.

A világ egyik legnagyobb családi vállalatánál, a mintegy 83 ezer munkavállalót foglalkoztató -

2022. Augusztus 04. 13:32, csütörtök | PR

Egy fürdőszobai akasztó miatt ne verd szét a csempét!

Ha jól jönne még egy fürdőszobai akasztó a gyerek törölközőjének is, vagy az fürdőszobai polcot egészítenéd ki egy praktikus akasztós tárolóval az apróságoknak, nem kell fúróhoz nyúlni.