Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 11. 07:08, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Grammy-díj - a fun., Gotye, a Mumford & Sons és a Black Keys a csúcson

Grammy-díj - a fun., Gotye, a Mumford & Sons és a Black Keys a csúcson

A fun. kettőt, Gotye és a Mumford & Sons pedig egyet-egyet vitt el vasárnap az 55. Grammy-díjkiosztó gála legfontosabb díjai közül, de a legtöbb elismerést - négyet - idén Dan Auerbach, a Black Keys énekes-gitárosa kapta.

Az év dala a New York-i fun. indie-pop trió (Jack Antonoff, Nate Ruess, Andrew Dost) és Janelle Monáe által előadott We are young című szám lett, és ez a formáció lett az év legkiemelkedőbb új előadója is, maga mögé utasítva a favoritnak tartott Frank Oceant.
A belga-ausztrál Gotye előadó-zeneszerző a legfontosabbak közül elvitte az év legjobb felvételének járó díjat a Kimbrával együtt előadott Somebody That I Used To Know című számért, amely egyúttal kiérdemelte a legjobb pop/duó előadásért kapott elismerést is. Gotye megkapta a legjobb alternatív albumért (Making Mirrors) járó díjat is.
A legjobb albumért járó elismerést a Mumford & Sons angol folk rock együttes (Marcus Mumford, Ben Lovett, Winston Marshall és Ted Dwane) a Babel című albummal érdemelte ki. A Mumford & Sons, az Old Crow Medicine Show, Edward Sharpe és Magnetic Zeros társaságában a Big Easy Express című dokumentumfilmért is elismerésben részesült.
A legtöbb kis gramofonszobrocskát vasárnap este Dan Auerbach, a The Black Keys énekes-gitárosa vihette haza: ő maga négy Grammyt söpört be, egy ötödikbe pedig besegített. Auerbach lett az év producere, és zenekari társával, Patrick Carney-val együtt vehette át az év legjobb rock számáért és rock előadásáért (Lonely Boy), valamint az év legjobb rock albumáért (El Camino) járó jutalmat. Auerbach volt a producere a szintén díjazott legendás New Orleans-i énekes-zeneszerző, Dr. John albumának is.
Három Grammyt kapott az elektronikus tánczene megújítója, Skrillex, aki a Bangarang című számért - Sirah közreműködésével - a legjobb tánczenei felvétel, az azonos című lemezért a legjobb tánc/elektronikus albumért járó díjat kapta, és a legjobb újrakevert felvételért járó Grammy is az övé lett.
Noha hat díjra jelölték, ezúttal Frank Oceannek is hárommal kellett megelégednie: övé lett a legjobb rövid formátumú videó (No Church in The Wild), a legjobb kortárs "urban" album. Ocean Kanye Westtel és Jay-Z-vel közösen is kapott egy díjat, a legjobb ének-rap együttműködésért.
West és Jay-Z emellett a legjobb rap-számért (... in Paris) és a legjobb rap-előadásért (Watch the Throne) is elismerésben részesült.
A legjobb pop vokális albumnak Kelly Clarksonét (Stronger) ítélték, a tavalyi Grammy-gálán hat díjat begyűjtő Adele pedig a legjobb pop szóló előadónak találtatott (Set Fire to the Rain). Rihanna rövid formátumú videó, Beyoncé pedig a legjobb hagyományos R&B előadás kategóriában nyert, a legjobb country album a Zac Brown Band által előadott Uncaged lett.
Esperanza Spalding a dzsessztanárával, Thara Memoryval a legjobb vokalistát kísérő hangszerelésért, majd egyedül a legjobb dzsesszénekalbumért (Radio Music Society). Chick Korea két kategóriában is maga ellen versenyzett, végül a legjobb improvizált dzsesszszóló (Hot House) és a legjobb hangszeres zeneszerzemény (Mozart Goes Dancing)- A legjobb latin dzsessz díját a The Clare Fischer Latin Jazz Big Band kapta (Ritmo!). A zenekar névadója és billentyűse tavaly hunyt el.
A díjazottak közé került az év legjobb hagyományos pop énekalbumáért Paul McCartney (Kisses On The Bottom). Ez az ex-Beatle 15. Grammy-díja. A tavalyi gálára újra összeállt és fennállásának ötvenedik évfordulóján turnézó The Beach Boys viszont először kapott díjat a lemezakadémiától.
A decemberben 92 éves korában elhunyt szitárvirtuózt, Ravi Shankart a világzenei kategóriában találták a legjobbnak (The Living Room Sessions, Első rész).
A legjobb latinpop-albumnak a kolumbiai Juanes MTV Unplugged lemezét ismerték el. Latin kategóriában a legjobb rock-, "urban" és alternatív album kategóriában a Los Angeles-i Quetzal végzett az élen (Imaginaries).
Taylor Swift az Éhezők viadala című film egyik betétdaláért (Safe & Sound) a The Civil Wars duóval (Joy Williams, John Paul White) közösen nyerte el a vizuális média számára írt legjobb dal díját.
Az idei Grammyn 81 kategóriában nyújtottak át díjakat.
A Los Angeles-i Staples Centerben megrendezett gálát nagy erőkkel biztosította a rendőrség, amely az elmúlt napokban nagyszabású hajtóvadászatot indított egy rendőrgyilkos ellen. A rendvédő testülettől elbocsátott, 33 éves Christopher Jordan Dorner "nem hagyományos és aszimmetrikus háborúba" kezdett volt kollégái és családtagjaik ellen, mert állítása szerint a testületnél méltánytalanul derékba törték a karrierjét. Dornert, akinek nyomravezetőjét egymillió dollárral jutalmaznák, már három emberölés mellett "belföldi terrorizmussal" vádolják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során