Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. November 06. 12:44, szombat | PR
Forrás: (x)

Generációk otthona: lakóparkok Budapesten

Generációk otthona: lakóparkok Budapesten

A fővárosi lakóparkok képe az utóbbi évtizedekben nagyot változott. Az ilyen övezeteknek nagy hagyománya van hazánkban is, ám mára egészen átalakult a kép, melyet a lakóparkokról alkotunk.

Az új, modern épületekben és zöldövezetekben minden generáció megtalálhatja azt, amit keres.

Városi panelrengeteg

A lakóparkok fogalma az elmúlt évszázadban még vagy nem is létezett, vagy egészen mást jelentett. A hazánkban az 1950-es évektől kezdődő építészeti reform fontos elemei voltak az azóta is jól ismert panelházak. Ezek az épületek költséghatékonyan és gyorsan felépíthetőnek számítottak és inkább vertikálisan nagyobb kiterjedésüknek köszönhetően kisebb területen is számos épület elfért. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy panelház a benne lévő lakások méreteitől függően akár emberek ezreinek is otthont adhatott. Ez az időszak hozta be a köztudatba a lakótelepek fogalmát.

A lakótelepek várost képeztek a városban. Nem ritkán saját iskoláik, közintézményeik voltak, így az adott lakótelepen élők mindent elérhettek a közelben. Az épületek között található zöldövezetek pedig valamelyest a természet közelségét is le tudták képezni. Habár a koncepció mára elavultnak tűnik, az nem lehet kérdés, hogy ezek a lakótelepek és panelházak időtálló megoldásnak bizonyultak. És ha jobban belegondolunk a modern lakóparkok Budapesten és vidéken is ugyanezt a modellt követik 21. századi formában.

Lakótelepek a 21. században

Ez a felütés persze tartalmaz némi fogalomzavart. Igaz ugyan, hogy az évtizedekkel ezelőtt épület lakótelepek a mai napig funkcionálnak, sokszor felújított állapotban, de a modernséget a lakóparkok jelképezik. Ezek lakóparkok Budapesten is az utóbbi 1-2 évtizedben kezdtek rohamosan elterjedni, modern és minden igényt kielégítő opciót kínálva minden generáció számára. A recept jól ismert: tömegek számára lakhatást biztosítani, megfelelő minőségben.

A mai lakóparkok azonban már egészen más képet mutatnak. Jóval sokszínűbbek, környezettudatosabbak és igyekeznek megfelelni minden 21. századi igénynek. A funkcionalitás természetesen ma is fontos, azonban ennek érdekében nem kötnek túlzó kompromisszumokat. A lakóparkok Budapesten a város színfoltjait jelentik. Új építésű, hangulatos épületegyüttesek, melyek szinte vonzzák a tekintetet. Nem véletlen, hogy mindenki megtalálhatja a számításait a modern lakóparkok nyújtotta lehetőségekben.

Generációk otthona

Bár a budapesti lakóparkok is már a jelen épületei, de mindenképpen elmondható, hogy elsősorban a jövőnek épültek. Ettől függetlenül több generáció is otthonra lelhet bennük, hiszen mindenki számára kínál előnyöket. Fiatal felnőttek, családosok számára ideális kiindulópont lehet egy ilyen lakás, adott esetben pedig a vásárlás sem elvetendő ötlet. Ezek az ingatlanok várhatóan jó befektetésnek bizonyulnak majd, hosszú évekig tartva, vagy épp növelve értéküket.

A modern lakóparkok az idősebb generációk számára is előnyös opciók lehetnek. Nyugodt zöldövezetek ezek, ahol minden szükséges dolog szinte karnyújtásnyira van. Az épületeket és a bennük lakókat a csend és nyugalom jellemzi, így az idősebb korosztály számára sem lesznek zavaró körülmények. Az épületek között kialakított parkok és zöldövezetek pedig kiváló lehetőséget nyújtanak a szabadban való kikapcsolódásra is.

Címkék: lakópark, zöldövezet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 20. 09:18, szombat | PR

Itt nézz körül, ha minőségi kanapéra vágysz

Időtálló darabokat találunk a hazai bútor forgalmazónál.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.