Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Február 14. 10:30, hétfő | Helyi
Forrás: Club TV

Gazdatalálkozó Cegléden

Gazdatalálkozó Cegléden

A ceglédi gazdakör meghívására a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskolába érkezett Jakab István, a Magyar Köztársaság parlamentjének alelnöke, a Magosz elnöke, Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára, Halmi Tibor

A mai rendezvény célja, hogy az ide érkező vezetőket megismertessük azokkal a tényekkel, amelyek ma a ceglédi határt jellemzik. – kezdte interjúját Molnár János a Ceglédi Gazdakör elnöke, majd így folytatta.

Az országos médiában ugyan megjelennek hírek a belvízhelyzetről, gabonahiányról stb., de hogy mekkora a baj csak akkor tudják meg az országos vezetők, ha a helyi gazdálkodóktól hallják közvetlenül. Az elmúlt években aszály, vagy árvíz és belvíz sújtott minket, de 2011-ben sem várható semmi jó. Ki vagyunk merülve fizikailag és szellemileg is, hiszen naponta látnunk kell gazdaságunk pusztulását. Éppen ezért a vendégeinktől azt várjuk, hogy elmondják, mire számíthatunk 2011-ben a fejlesztés a finanszírozás és a pályázatok területén. – fejezte be gondolatait Molnár János, a ceglédi gazdák elnöke.

Az elmúlt 8 év hibájának rótta fel a mezőgazdaság elégtelen finanszírozását beszéde kezdetén Jakab István, a Magosz elnöke. Az elmúlt rövid időszakban jött az árvíz, a belvíz és sújtott minket a vörös iszap is, azonban támogatást jelent a kormány intézkedése, amely lehetővé tette, hogy a vízgazdálkodási társulási díjakat 2011-től nem kell fizetni. Megindult a közmunka program, amely lehetővé teszi a belvizek levezetését. További segítség az is, hogy a parlament meghozta azokat az intézkedéseket, amelyek alapján a termelő nem kötelezhető azon szerződés betartására, amelyet önhibáján kívül nem tud teljesíteni. Abban a helyzetben, ha a belvíz miatt a földterületet a gazda nem tudja használni, akkor is jár a terület alapú támogatás.

Az interjú hátralévő részében Jakab István hangsúlyozta, hogy az állam és a gazdák eddiginél erősebb összefogása lendítheti ki a kátyúból a magyar mezőgazdaság helyzetét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció