Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2024. Március 29. 14:59, péntek | Sport

Francia bajnok ül a GRT versenyautójába – Világszínvonalú GRT-stand az UNIX-AMTS-en

Francia bajnok ül a GRT versenyautójába – Világszínvonalú GRT-stand az UNIX-AMTS-en

A Gender Racing Team a rekordszámú, több mint 80000 látogatót vonzott UNIX-AMTS 2024 rendezvényen bejelentette, hogy az idén náluk versenyez Franciaország Formula Renault bajnoka, Jonathan Correrella.

Francia bajnok ül a GRT versenyautójába – Világszínvonalú GRT-stand az UNIX-AMTS-en

A Gender Racing Team számára a teljesen megújult formában megrendezett hazai legnagyobb autós-motoros show-al, az UNIX-AMTS-sel megkezdődött az idei szakmai bemutatók sora. A rekordszámú, több mint 80000 látogatót vonzott rendezvényen Magyarország legismertebb csapata bejelentette, hogy az idei versenyszezonban kötelékükben versenyez Franciaország Formula Renault bajnoka, Jonathan Correrella. A Hungexpón a GRT a TOTACHI-val közösen állított standdal várta az érdeklődőket, a Hungexpo passzázson pedig a csapat egyik Tatuus F4-T421-es formula autója a MAMI kamion sátrában vendégeskedett. Nem véletlenül, hiszen a csapat bekapcsolódott a 2025-ben induló versenyautó-technikus képzésbe.

Az UNIX-AMTS 2024 történetének eddigi legnagyobb, rekordméretű kiállításával, rengeteg programmal és újítással tért vissza a Hungexpo falai közé - és persze azon is túlra idén. A programok és látnivalók kül- és beltéren összesen több mint 130.000 négyzetméteren zajlottak. A helyszín a járműipar igazi ünnepe és találkozópontja volt egyben, melyre több mint 15.000 szakmabeli partner látogatott el az ország minden pontjáról.

A nagyszabású rendezvénynek a kezdetektől része és kiállítója a Gender Racing Team. A formula autós csapat idén is újdonságokkal készült. Az UNIX-AMTS egy főszervezője, Nokta Balázs szerint a GRT világszínvonalú standot állított ki. – A kiállítás most már nagykorú, s olyan is, mint amikor nagykorú lesz valaki és mindent szabad neki. Hát itt minden megtörtént. Nyilván itt a beléptetéstől a feltűnően nagy látogatószámon keresztül minden teljes meglepetés számunkra is, hiába csináljuk 18 éve. Szerintem az idei rendezvényünk a legjobban összerakott rendezvény, mind programokban, mind autókban, mind területben, tematikában. Tényleg mindenben csak leg-leg-leg-et tudok mondani. Minden, ami mobilitás, az helyet kaphat itt nálunk – nyilatkozta Nokta Balázs, hozzátéve, hogy a Gender Racing Teammel már több mint 10 éve dolgoznak együtt, s látszik a közös fejlődés is, hiszen először a csapat csak egyszerűen kiállította a versenyautót, mára pedig, aki megnézte a GRT-standot, az egy világszínvonalú produkcióban gyönyörködhetett.

A nemzetközileg is elismert formula autós csapattal együtt mutatkozott be a TOTACHI. A japán kenőanyagokat és szűrőket gyártó cég az innovatív technológiának megfelelően, a legjobb tudás szerint végzi munkáját. A hazai márkaképviseletet vezető Alexandr Sokolov elmondta, hogy kapcsolatuk, szoros és gyümölcsöző, együttműködésük a Gender Racing Teammel már több, mint egy évtizedes. A márkaképviseletet végző URT OIL TRADE Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy tavaly kezdték a TOTACHI japán olajat behozni Magyarországra, s Európába. Az AMTS pedig egy lehetőség volt, ahol közösen be tudták mutatni terméküket a magyar piacnak.

- A TOTACHI egy relatív új brand. Az innovatív technológiának megfelelően a legjobb tudást teszik a gyártásba és olyan olajat fejlesztenek, ami nemcsak a gyártói minősítésnek felel meg, hanem egyedivé teszik a terméket. Ez egy japán technológia, japán tudás. A TOTACHI azonban nemcsak a versenyautóknak jó, hanem bármely autónak. Az ázsiai autókra kezdték fejleszteni, de az európai modelleknek is megfelel – részletezte.

A csapat képviseletében Michel Gábor elmondta, hogy ugyanazzal a két autóval érkeztek, mint a tavalyi évben, azaz egy Forma4-es autóval és egy Formula3000-es autóval. Mint említette, annyi változás lesz a tavalyi évhez képest, hogy most a Balaton Parkban kezdenek április utolsó hétvégéjén a szezonnyitó versennyel, aztán pedig a Red Bull Ringen, a Slovakiaring-en, Most-ban, Brno-ban folytatódik az évad, és valószínűleg a Salzburgringen zárul. - Új pilóta versenyez nálunk, aki 2023-ban Franciaországban Formula Renault bajnokságot nyert. Első tesztünk április elején lesz Jonathan Correrellaval. Számára teljesen új kihívást fog jelenteni, ugyanis még sosem vezetett ilyen versenyautót – hangsúlyozta Michel Gábor.

A Gender Racing Team francia versenyzője egy Le Mans-t, Magny-Cours-ot, a Paul Ricard-t és Castellet is megjárt pilóta, s nagy elvárásokkal tekint az idei versenyszezon elé. - A 321 Performnál volt szerencsém Gender Tamással találkozni, s szerződést ajánlott nekem. Nagyon örülök a lehetőségnek. Hálás vagyok, hogy ez a szerencse megadatott. A Fomula4-ben ez az első évem, tavaly Formula Renaultban francia bajnok lettem. Idén újabb célt tűztem magam elé. Újabb kihívás, új személyek, új csapat, de a cél ugyanaz. Imádok az új csapattal dolgozni, s új versenypályákat fedezek fel fejtette ki Jonathan Correrella, hozzátéve: Nyolc éves korában kezdett versenyezni, s valami olyat érzett közben, amelyet előtte, más sportokban soha. Bízik csapatában, szerelőiben, a csapat minden tagjában és izgatottan várja a versenyszezont.

A 2024-es UNIX-AMTS-en a GRT egyik Tatuus F4-T421-es formula versenyautója a Hungexpo passzázson volt látható. A MAMI-val a GRT cégcsoportnak nagyon rég van szakmai kapcsolata. - 10 éve kezdtük a versenymérnök képzés előkészítését. Olyanok véleményét, köztük Gender Tamásét kértük ki a szakterületen, akik ezt élesben és nemzetközi szinten csinálják. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a szakemberekkel, s örömmel mondtunk igent az MNASZ elnökének, Szujó Zoltánnak tavalyi felkérésére, hogy indítsunk versenyautó technikus képzést, amely a kétkerekűek esetében már régóta létezik. Így 2025. szeptember 1-től a Magyar Motorkerékpár Technikum és Szakképző Iskolánál elindul a versenyautó technikus képzésünk a Kulturális és Innovációs Minisztérium engedélyével. Ennek keretében az ismereteket versenyautókon kipróbálva oktatjuk, s bevonjuk a Széchenyi István Egyetem győri hallgatóit is. Ennek a projektnek a bemutatása történt meg az UNIX-AMTS-en – fejtette ki a MAMI műszaki igazgatója, Máthé István.

Megkezdődött már az ehhez szükséges tanműhely kialakítása. A képzés célja, hogy a modern versenysport magas szintű technikai rendszereit készségszinten használni, alkalmazni tudó szakembereket képezzenek. A gyakorlatcentrikus oktatási program záloga annak, hogy a megszerzett tudással a versenypályákon, teszteken, tesztmérnöki feladatokon gyors, hatékony és eredménycentrikus mérnöki tudást szerezzenek a végzett hallgatók.

- A GRT-nél már régi hagyomány, hogy a szervízcsapat többsége a BME Formula Student csapat tagjaiból, és már végzett diplomás mérnökeiből kerül ki. A versenyzői sportutánpótlás nevelés mellett az autósportos háttér szakember nevelést is régóta küldetésünknek tartjuk. Így szívesen működünk szorosan együtt a győri egyetemmel. A MAMI az új képzési forma az elindításával rendkívül fontos újabb lépést tett a hazai technikaisportok szakember utánpótlásának a területén – tudtuk meg Gender Tamás csapatfőnöktől.

Gender Racing Team

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:47, csütörtök | Sport

Magyar Nagydíj - Herendi sisakban versenyez Norris a Hungaroringen

Lando Norris teljesen egyedi, Herendi sisakban versenyez majd a hétvégén sorra kerülő 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjon.

2024. Július 17. 07:51, szerda | Sport

BL-selejtező - Walesi ellenfél vár a Ferencvárosra

A The New Saints lesz a Ferencváros labdarúgócsapatának ellenfele a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában.

2024. Július 15. 07:56, hétfő | Sport

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.