Városlista
2024. július 4, csütörtök - Ulrik

Hírek

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök

- jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap.

"Nem lehet azt mondani, hogy minden a tervek szerint alakulna, de elmondhatjuk, hogy az (egészségi) állapota olyan mértékben jobb lett, hogy a kormányfő már aktívan bekapcsolódott az eheti (EU) csúcsról, valamint a tíz nappal ezelőtt tartott informális találkozóról folytatott egyeztetésekbe is" - mondta Robert Kalinák, kinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

A tárcavezető elmondta: az orvosok jelenleg mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kormányfő teljes mértékben el tudja látni munkafeladatait, bár az ellene elkövetett merényletnek - mint fogalmazott - "tartós következményei lesznek". Robert Kalinák ez utóbbiról több konkrétumokat nem mondott.

Robert Fico a merénylet után először és egyidejűleg legutóbb három hete mutatkozott meg a nyilvánosság előtt, egy a közösségi médiában nyilvánosságra hozott videóbejegyzésében.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

Címkék: Robert Fico

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 04. 08:04, csütörtök | Külföld

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat

2024. Július 04. 07:58, csütörtök | Külföld

A Fehér Ház tagadta, hogy Joe Biden az elnökjelölti küzdelemtől való visszalépést fontolgatja

A Fehér Ház valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat szerdán.

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.